Breaking

 KPK onderzoekt Luke Enembe's geval van omkoping en bevrediging via particuliere bedrijven



De Corruption Eradication Commission (KPK) gaat door met het onderzoeken van gevallen van vermeende omkoping en fooien in verband met werk of projecten afkomstig van de Papoea-provincie APBD die de gouverneur van Papoea Lukas Enembe in de val lokte.

Om deze zaak te onderzoeken, heeft het onderzoeksteam van vandaag gepland om een privé-werknemer genaamd Kiki Otto Kurniawan te onderzoeken. Kiki is de senior manager corporate affairs bij PT Indika Energy, dat wordt voorgezeten door Mohammad Arsjad Rasjid Prabu Mangkuningrat, de voorzitter van de Indonesische Kamer van Koophandel en Industrie (Kadin).
 
"Het onderzoek werd uitgevoerd in het rood-witte gebouw van de Corruption Eradication Commission, Kuningan Persada Kavling 4, Setiabudi, Zuid-Jakarta, namens Kiki Otto Kurniawan", zei KPK-hoofd van de rapportage-eenheid Ali Fikri in zijn verklaring, donderdag (29/ 12).

De Corruption Eradication Commission (KPK) verklaarde dat zij opnieuw de voorzitter van de Indonesische Kamer van Koophandel en Industrie (Kadin) Mohammad Arsjad Rasjid Prabu Mangkuningrat zou dagvaarden in de vermeende zaak van omkoping en fooien tegen de Papoea-gouverneur Lukas Enembe.
 
De KPK is van mening dat de verklaring van Arsjad nodig is om licht te werpen op deze zaak. De KPK stelde Arsjad ook een ultimatum om mee te werken aan het later vervullen van de dagvaarding van de twee.

"Vervolgens gaan we ze natuurlijk zeker ontbieden. We hopen dat betrokkene meewerkt, want zijn verklaring is nodig in het beoogde proces, zodat het helder en duidelijk wordt", aldus hoofd KPK Reporting Unit Ali Fikri in het KPK-gebouw. , Zuid-Jakarta, dinsdag (27/12/2022).
 
Ali zei dat elke getuige die door het onderzoeksteam was opgeroepen, verplicht was om aan de uitnodiging te voldoen en informatie te verstrekken volgens wat hij wist. Ali hoopt dat de verklaring van Arsjad het voor het onderzoeksteam gemakkelijker zal maken om deze zaak grondig te onderzoeken.

"Er is dus gesteld dat een getuige verplicht is aanwezig te zijn, te bevestigen, opheldering te geven, en zijn rol is zeker belangrijk wanneer hij persoonlijk aanwezig is voor de KPK-onderzoekers", verklaarde hij.
 
Eerder waren de algemeen voorzitter van de Indonesische Kamer van Koophandel en Industrie (Kadin) Mohammad Arsjad Rasjid Prabu Mangkuningrat en Marketing van PT Kapuk Naga Indah (dochteronderneming van Agung Sedayu Group) Juliani Arinandi afwezig of voldeden ze niet aan de oproep van onderzoekers van de Corruption Eradication Commissie (KPK).

Arsjad Rasjid en Juliani waren oorspronkelijk gevraagd om als getuigen te getuigen in de vermeende zaak van omkoping en fooien voor een infrastructuurproject in Papoea dat de Papoea-gouverneur Lukas Enembe in de val lokte.
 
De twee voldeden dinsdag 13 december 2022 niet aan de dagvaarding.

"Mohammad Arsjad Rasjid Prabu Mangkuningrat (voorzitter van de Kamer van Koophandel en Industrie) en Juliani Arinandi (Marketing van PT Kapuk Naga Indah (een dochteronderneming van de Agung Sedayu Group). De twee getuigen waren niet aanwezig en er werd onmiddellijk een nieuwe dagvaarding gepland ”, zei Ali Fikri, hoofd van de KPK-rapportage-eenheid in zijn verklaring op woensdag (14/12/2022).
 
Ondertussen wordt een getuige, The Groove Epicentrum Management Ita Sari Mutians S Abas alias Sesil, onderzocht met betrekking tot het gebruik van de geldstroom van Lukas Enembe.

"De getuige was aanwezig en onderzocht zijn kennis, onder meer met betrekking tot de vermeende gebruiksstroom van LE-geld", aldus Ali.

In deze zaak nam de KPK geld en goudstaven in beslag na huiszoeking op woensdag 9 november 2022 in de woning van de gouverneur van Papua Lukas Enembe en een appartement in Jakarta.

De huiszoeking hield verband met het onderzoek naar de vermeende omkoping en fooi van een infrastructuurproject met behulp van de Papua APBD met de verdachte Lukas Enembe.
 
"Er zijn verschillende documenten met betrekking tot de zaak gevonden, elektronisch bewijsmateriaal, financiële gegevens, contant geld in roepia en ook goudstaven", zei Ali Fikri, hoofd van de KPK-rapportage-eenheid in zijn verklaring op vrijdag (10-11-2022).

Ali zei dat het bewijsmateriaal in beslag was genomen om de vermeende misdaad van Lukas Enembe te versterken. Later zal dit bewijs nogmaals worden bevestigd aan getuigen en verdachten.

"Er zal onmiddellijk een analyse en confiscatie worden uitgevoerd als bewijs in de zaak met de verdachte LE (Lukas Enembe)", zei Ali.

BRON: https://www.merdeka.com/events/kpk-dalami-kases-suap-dan-gratifikasi-lukas-enembe-dinding-company-swasta.html

Tidak ada komentar:

Diberdayakan oleh Blogger.