Breaking

 MAKI: KPK moet onmiddellijk de resultaten van het medisch onderzoek van Lukas Enembe openen



Een aantal partijen heeft er bij de Corruption Eradication Commission (KPK) op aangedrongen om de resultaten van het medisch onderzoek van de gouverneur van Papoea, Lukas Enembe, bekend te maken.
Volgens Boyamin Saiman, de coördinator van de Indonesische anti-corruptievereniging (MAKI), is dit belangrijk voor de KPK als een vorm van transparantie bij het afhandelen van het onderzoek naar de vermeende omkopings- en fooienzaak die Lukas in de val lokte.

"De KPK moet zeker de resultaten van het gezondheidsonderzoek van LE [Lukas Enembe] openbaar maken. Het proces voor het behandelen van deze zaak moet hetzelfde zijn als bij andere zaken die openlijk over elke ontwikkeling worden gecommuniceerd", vertelde Boyamin aan CNNIndonesia.com via een schriftelijk bericht, maandag (21/11 ).
 
Boyamin vroeg de KPK om standvastig te zijn in de behandeling van deze zaak door Lukas onmiddellijk aan te houden. Hij legde uit dat het verbodsproces kan worden uitgevoerd als de betrokkene ziek is en het juridische proces niet kan ondergaan.
 
"Als hij later wordt gearresteerd en vastgehouden, wordt hij eruit gegooid. Het is eleganter omdat de wet voor iedereen geldt. Er zou geen speciale behandeling moeten zijn", zei Boyamin.

Boyamin voegde eraan toe dat zijn partij al plannen had om de KPK Pretrial aan te klagen wegens de langdurige behandeling van de Lukas-zaak.

"Het plan is om volgend jaar, in januari, een rechtszaak aan te spannen", zei hij.
 
De voorzitter van Indonesia Police Watch (IPW), Sugeng Teguh Santoso, deed een soortgelijke oproep. Hij vroeg de anticorruptiedienst om de wet op een eenvoudige en niet-selectieve manier te handhaven.

"De KPK-leiding moet de resultaten van het medisch onderzoek door de KPK-dokter en de IDI [Indonesian Doctors Association] die het medische onderzoek van Enembe hebben uitgevoerd, aan het publiek bekendmaken", aldus Sugeng.

"Als de toestand van Enembe gezond is, moet hij onmiddellijk als verdachte worden onderzocht", voegde hij eraan toe.

CNNIndonesia.com heeft contact opgenomen met het hoofd van de KPK Reporting Section, Ali Fikri, om te vragen naar de resultaten van Lukas' medisch onderzoek. Totdat dit nieuws werd geschreven, kwam er echter geen reactie.

Enige tijd geleden had Ali gezegd dat de resultaten van het medisch onderzoek nog door onderzoekers werden geanalyseerd.

"Het onderzoeksteam analyseert het nog steeds om onmiddellijk de volgende juridische stappen te bepalen", zei Ali dinsdag (11/8).
 
KPK heeft Lukas Enembe genoemd als verdachte in de vermeende omkopingszaak met betrekking tot werk of projecten afkomstig van de APBD in de provincie Papoea.

Lukas mag van 7 september 2022 tot 7 maart 2023 zes maanden lang niet naar het buitenland reizen. De KPK heeft ook de rekeningen van Lukas en zijn vrouw Yulce Wenda geblokkeerd.

Daarnaast plunderde de KPK ook het huis van Lukas in Jakarta. Documenten, elektronisch bewijsmateriaal, financiële gegevens, contant geld en goudstaven die naar verluidt verband houden met de zaak, zijn door het onderzoeksteam in beslag genomen.

KPK-rechercheurs hadden moeite Lukas te onderzoeken omdat hij beweerde ziek te zijn. KPK-rechercheurs en doktoren onderzochten de gezondheid van Lukas persoonlijk in zijn woonplaats in Koya, Jayapura, op 3 november 2022. De KPK besloot echter Lukas nog niet te arresteren.

BRON: https://www.cnnindonesia.com/nasional/20221121083332-12-876291/maki-kpk-harus-segera-buka-hasil-pemeriksaan-kesehatan-lukas-enembe

Tidak ada komentar:

Diberdayakan oleh Blogger.