Breaking

 IPW vraagt KPK om de zaak Lukas Enembe grondig te onderzoeken



De Corruption Eradication Commission (KPK) werd gevraagd streng te zijn in het onderzoek naar de corruptiezaak waarbij de gouverneur van Papoea Lukas Enembe betrokken zou zijn. Indonesia Polce Watch (IPW) is van mening dat de KPK inconsequent is en selectief lijkt bij het onderzoeken van de vermeende corruptiezaak in de Papoea-provincieregering.

IPW-voorzitter Sugeng Teguh Santoso zei dat de KPK transparant moet zijn over elk onderzoek van Lukas Enembe, inclusief de resultaten van het medisch onderzoek. Hij drong erop aan dat de resultaten van het onderzoek van de politici van de Democratische Partij openbaar zouden worden gemaakt.

"Als de uitslag van het onderzoek van Lukas Enembe gezond is, dan moet er direct een verdachte worden genoemd", aldus Teguh in een verklaring op maandag 21 november 2022.
 
Naast het praten over transparantie, vroeg Teguh ook de advocaten van de gouverneur van Papua, Aloysius Renwarin en Stefanus Roy Rening, om het lopende juridische proces te respecteren. Hij hoopt dat de twee advocaten van Luke de dagvaarding van de KPK na eerdere afwezigheid zullen komen vervullen.

"Ik hoop dat ze allebei aanwezig kunnen zijn en de informatie kunnen verstrekken die het onderzoeksteam nodig heeft", zei hij in een schriftelijke verklaring.

Tegus zei dat de reden voor de afwezigheid van de twee advocaten door te verwijzen naar de immuniteit van het beroep van advocaat niet terecht was. Omdat, zei hij, deze reden een misverstand zou kunnen worden onder het publiek dat denkt dat de twee als verdachten werden ondervraagd, ook al werden ze alleen als getuigen ondervraagd.

“De bepalingen van artikel 16 van de Advocatenwet die door het Grondwettelijk Hof zijn uitgebreid om in te houden dat een advocaat niet kan worden vervolgd, vereisen goede trouw. Zo niet, dan kan de advocaat strafrechtelijk worden vervolgd op grond van artikel 21 van de Corruptiewet", aldus Teguh.
 
Ten slotte herinnerde Teguh de KPK eraan standvastig en consistent te zijn bij het handhaven van de wet in de Lukas Enembe-zaak. Hij herinnerde de KPK eraan niet selectief te zijn in zaken en alle corruptiezaken gelijk te behandelen.

"Zodat wetshandhaving zo eerlijk mogelijk kan worden bereikt", zei hij.

Lukas Enembe's naam werd meegesleurd in een omkopingszaak waarbij Papua APBD-fondsen betrokken waren bij een aantal infrastructuurontwikkelingsprojecten. Toen de KPK werd opgeroepen om getuigenissen te horen, was Lukas afwezig vanwege zijn gezondheid waardoor hij niet naar Jakarta kon komen. Op 3 november 2022 vlogen de KPK en een team van artsen naar Papoea om Lukas te onderzoeken.

Naast het uitvoeren van gezondheidscontroles heeft de KPK ook een aantal getuigen gehoord voor verhoor in de corruptiezaak. Een van hen, op donderdag 17 november 2022, dagvaardde de KPK juridisch adviseur en persoonlijke chauffeur Lukas Enembe. KPK-woordvoerder Ali Fikri zei echter niet aanwezig te zijn bij de dagvaarding. Hij zei dat de KPK van plan zou zijn om een nieuwe afspraak te maken om hun verklaring te horen.

"Gelieve aanwezig te zijn en direct voor de rechercheurs uit te leggen", zei Ali.

BRON: https://nasional.tempo.co/read/1659154/ipw-Minta-kpk-tegas-mengusut-case-lukas-enembe

Tidak ada komentar:

Diberdayakan oleh Blogger.