Breaking

Maak kennis met Lukas Enembe, de voorzitter van de KPK met de potentie om de regels te overtreden



De Indonesische Anti-Corruptie Maatschappij (MAKI) is van mening dat er niets mis is met het moment van intimiteit dat wordt getoond door KPK-voorzitter Firli Bahuri bij het begeleiden van onderzoekers om Papua-gouverneur Lukas Enembe te onderzoeken, maar de actie heeft het potentieel om de bepalingen van de KPK-wet te schenden .

"De nieuwe en oude KPK-wet artikel 36 stelt dat het KPK-leiders verboden is om mensen te ontmoeten die door de KPK worden onderzocht en zelfs dat is een gevangenisstraf van vijf jaar", zei MAKI-coördinator Boyamin Saiman toen hij werd bevestigd in Jakarta, donderdag (3/3). 11/2022). ).
 
Volgens Boyamin is artikel 36 niet erg van toepassing, maar zou het een debat kunnen worden omdat Firli als hoofd van de KPK geen onderzoekers mag ontmoeten, noch getuigen noch verdachten, omdat er nooit een geschiedenis is geweest van KPK-leiders die mensen ontmoetten die werden ondervraagd in de bureaus voor corruptiebestrijding.

De leiding van de KPK, zei hij, monitort alleen vanaf een laptop en internet.

“Dit houdt in dat van schending van artikel 36 kan worden vermoed dat de KPK-leiding geen ontmoeting mag hebben met de geëxamineerde, zowel getuigen als verdachten. Bovendien is (Lukas Enembe) een verdachte", zei hij.

Toen hij het incident zag, dacht Boyamin dat Firli Bahuri de bepalingen van de artikelen in de oude KPK-wet begreep, waarin stond dat de KPK-leiders onderzoekers en aanklagers waren. Ondertussen is in de KPK-herzieningswet nr. 19 van 2019 (wet nr. 30 van 2002) die bepaling geschrapt.

“Dit is Pak Firli, wiens hoedanigheid niet meer als onderzoeker is, ook al is hij een politieagent, maar volgens de wet is hij geen aanklager en onderzoeker meer. Dus er is geen urgentie om Lukas Enembe daadwerkelijk te ontmoeten", zei hij.
 
Boyamin interpreteert de ontmoeting van Firli Bahuri met Lukas Enembe om onderzoekers en het gezondheidsteam te helpen een onderzoek uit te voeren als goed nieuws dat de voorzitter van de KPK de oude KPK-wet zal herstellen door de annulering van de herziening van de KPK te beheren en te bestrijden Wet.

"Ik ben erg blij met het nieuws dat Pak Firli vandaag Luke Enembe heeft ontmoet, want dit betekent dat Pak Firli ermee instemt terug te keren naar de oude KPK-wet, wat betekent dat hij ermee instemt dat de KPK-wet nummer 19 van 2019 wordt geannuleerd", zei hij. .

Volgens Boyamin is de reden dat de oude KPK-wet stelt dat de KPK-leiders rechercheurs en aanklagers zijn.

"Dit betekent dat de heer Firli naar Luke Enembe's plaats mag komen met onderzoekers in de context van een onderzoeker, wat betekent dat hij moet terugkeren naar de oude wet", zei Boyamin.

Om deze reden zal Boyamin Firli Bahuri vragen om te vechten voor de annulering van de herziening van de KPK-wet om zijn ontmoeting met Lukas Enembe als team van de onderzoeksgroep te ratificeren.

BRON: https://www.beritasatu.com/news/996349/temui-lukas-enembe-ketua-kpk-berpotensi-langgar-aturan

Tidak ada komentar:

Diberdayakan oleh Blogger.