Breaking

 Lukas Enembe Maak geen misbruik van het Papoea-volk



Lukas Enembe is ondervraagd door de Corruption Eradication Commission (KPK) in zijn woonplaats. Hij mag het Papoea-volk echter niet misbruiken om te voorkomen dat hij met geweld wordt meegenomen. Zijn acties om de sympathie van de mensen te zoeken zijn erg triest, omdat hij staatsgeld heeft gestolen dat zou moeten worden gebruikt ten behoeve van de mensen.

Sinds september 2022 is de gouverneur van Papoea, Lukas Enembe, verdachte in corruptie- en fooizaken. Veel mensen zijn verrast omdat hij tot nu toe bekend staat als een uitstekende official, hij is zelfs uitgeroepen tot het grootste stadion van Papua. Maar in werkelijkheid bleek Lukas corrupt te zijn, en zelfs het geld van corruptie werd uitgegeven aan de goktafel in een toonaangevend casino in Singapore.
 
Toen Lukas Enembe verdachte werd, waren er mensen in Papoea die nog steeds niet geloofden dat hij corrupt was. Van deze situatie werd misbruik gemaakt door het juridische team van Lukas die propaganda verspreidde dat de zaak Luke verband hield met politiek omdat er partijen waren die zijn positie als nummer 1 persoon in de provincie Papoea wilden vervangen. Uiteindelijk werden de mensen vijandig, sommigen vervloekten Luke en sommigen verdedigden hem fel.

Lukas Enembe werd gevraagd de onschuld van het Papoea-volk niet te misbruiken en volledig te misleiden. De Papoea-politicus Haris Yoku stelde dat Lukas Enembe zich niet achter het Papoea-volk moest verschuilen. Hij moet echter een groot hart hebben, net als de vorige gouverneur (Barnabas Suebu). Luke had voor de mensen moeten staan en het juridische proces moeten gehoorzamen.

In zekere zin zou Lukas Enembe het Papoea-volk niet als schild moeten gebruiken, want sinds zijn status als verdachte van corruptie zijn de bewoners die zijn sympathisanten zijn, zijn huisbewakers geworden. Het aantal mensen op wacht bereikte honderden mensen en ze waren aanwezig tot een straal van 15 meter van zijn privéwoning in het Koya Tengah-gebied, Jayapura City, Papoea.

Lees ook: Lukas Enembe offert gemeenschapsbelangen op
Toen KPK-voorzitter Firli Bahuri en andere onderzoekers Lukas Enembe onderzochten, verzamelde de menigte zich nog steeds rond het huis van Lukas. Ze gedroegen zich helemaal niet anarchistisch. Het zou kunnen dat de menigte rustig is omdat Firli wordt vergezeld door het hoofd van de regionale politie van Papoea, inspecteur-generaal Mathius Fahiri.

Lukas Enembe maakt zich echter nog steeds schuldig aan het misbruiken van het Papoea-volk en het beïnvloeden van hen om hem te verdedigen. Hij begrijpt dat de mensen van Papoea altijd van hem hebben gehouden, omdat hij beurzen en andere faciliteiten heeft gekregen. De mensen realiseerden zich echter niet dat het geld dat Lukas had gecorrumpeerd veel meer was dan de nominale beurs, en hij werd schuldig bevonden aan het nemen van wat niet rechtmatig van hem was.

Laat de mensen niet de wacht blijven houden rond het huis van Lukas Enembe, want dat belemmert het optreden van de KPK terwijl hij in Papoea is, of wanneer er later een arrestatie volgt wanneer hij is veroordeeld tot minstens 4 jaar gevangenisstraf (volgens de Criminele code). Als er nog Papoea's zijn, zijn ze bang dat er rellen komen, omdat velen traditionele wapens dragen. De KPK doet er alles aan om geen slachtoffers te maken met een Papoea-status.

Lukas Enembe had moeten beseffen dat door deze zaak veel Papoea's verliezen hebben geleden. Ten eerste verliezen de mensen omdat het geld dat gebruikt zou moeten worden voor ontwikkeling in Cendrawasih Land wordt gestolen en gebruikt voor extravagantie door privéjets te huren en te gokken in het buitenland. Ten tweede werken de Papoea's helemaal niet omdat ze 2 maanden rond het huis van Lukas bewaken.

Stel je voor dat een gezinshoofd helemaal niet werkte omdat hij bezig was zijn gouverneur te verdedigen. Hoe zal het voortbestaan van zijn kinderen en vrouw zijn als hij niet in zijn levensonderhoud kan voorzien. Dit zal erg schadelijk zijn, vooral als het kind nog een baby is. De bevolking van Papoea zal nog ellendiger worden door de propaganda die bewust werd verspreid door Lukas cs.

Lees ook: Ondersteuning van de versnelling van de voltooiing van de zaak Luke Enembe
Er zijn beschuldigingen dat de mensen die de wacht houden rond het Papoea-huis betaald worden, omdat er eerder namens de mensen werd gedemonstreerd en bleek dat ze naar voren wilden komen omdat ze enveloppen kregen. Opnieuw worden de mensen voor de gek gehouden omdat ze worden misbruikt, ze zijn bereid geld te krijgen om de verkeerde mensen te verdedigen. Inderdaad, iedereen heeft geld nodig, maar wees niet blind en ontvang van bronnen die niet waar zijn.

Ondertussen verklaarde Zaenur Rohman, onderzoeker van het Centrum voor Anticorruptiestudies aan de Gadjah Mada Universiteit, dat de mensen de Papoea-gouverneur Lukas Enembe verdedigen omdat hij een figuur is met een sterke invloed. Een andere reden is het rechtsbewustzijn van burgers die nog tekortschieten, waardoor verdachten van corruptie worden verdedigd.

In die zin kunnen burgers minder juridisch besef hebben of misschien te onschuldig zijn. Lukas Enembe profiteerde van deze situatie zodat hij sympathie zocht en redeneerde dat de zaak slechts een politieke valstrik was van degenen die zijn positie wilden grijpen. In feite is dit niet het geval, omdat de zaak pure corruptie en bevrediging is, geen politiek.

Lukas Enembe werd gevraagd om het vertrouwen en de sympathie van de mensen niet te misbruiken en dan slachtoffer te spelen. Doe niet alsof je ziek bent en geef dan niet veel mensen de schuld, ook al is hij zelf schuldig aan vastbeslotenheid om het geld van mensen te stelen. Papoea's hebben veel verliezen geleden, daarom moeten ze zich mannelijk gedragen en zich overgeven aan de KPK.

BRON: https://radarsampit.jawapos.com/opini/20/11/2022/lukas-enembe-jangan-menyalahgunakan-rakyat-papua/

Tidak ada komentar:

Diberdayakan oleh Blogger.