Breaking

Firli ontmoet Luke Enembe, MAKI: de wet verbiedt leiders om om welke reden dan ook verdachten te ontmoeten



De Indonesische Anti-Corruptie Maatschappij (MAKI) betreurde de verklaring van de Corruption Eradication Commission (KPK) waarin stond dat Firli Bahuri geen overtredingen had begaan toen hij de gouverneur van Papoea, Lukas Enembe, ontmoette.

Volgens MAKI-coördinator Boyamin Saiman waren de acties van Firli duidelijk in strijd met artikel 36 van wet 30 van 2002 in samenhang met wet 19 van 2019 met betrekking tot de KPK. In de regeling wordt toegelicht over het verbod voor KPK-personeel om met rechtzoekenden te vergaderen.
 
"Artikel 36 van de KPK-wet verbiedt KPK-leiders uitdrukkelijk om om welke reden dan ook verdachten te ontmoeten", zei Boyamin in zijn verklaring, woensdag (11/9/2022).

Boyamin benadrukte dat er geen reden was voor de KPK-leiding om Lukas Enembe te ontmoeten. Volgens Boyamin was het uitvoeren van de taak die werd gebruikt als reden voor de ontmoeting van Firli Bahuri met Luke Enembe onaanvaardbaar.

"Er is dus geen enkele reden om de KPK-leiding de verdachte te laten ontmoeten, ook al is het voor het uitvoeren van hun taken", zei hij.

De Corruption Eradication Commission (KPK) beweerde dat Firli Bahuri niet kon worden veroordeeld voor het ontmoeten van de gouverneur van Papua Lukas Enembe, een verdachte in de vermeende omkoping en bevrediging in verband met werk of projecten die afkomstig waren uit de provincie Papua APBD.

Het hoofd van het KPK News Agency, Ali Fikri, legde uit dat Firli's ontmoeting met Luke een reeks interne discussies bij de KPK had ondergaan.

"Dus de bepalingen van artikel 36 zijn niet van toepassing, bovendien is er in het Wetboek van Strafrecht artikel 50 dat een persoon niet kan worden veroordeeld bij het uitvoeren van zijn taken", zei Ali in zijn verklaring, maandag (7/11/2022). .

Het is bekend dat een aantal partijen kritiek hadden op de stap van Firli om Lukas Enembe te ontmoeten. Firli wordt geacht artikel 36 van Wet (UU) nr. 30 van 2002 betreffende de KPK te hebben geschonden. Ali zei dat Firli tijdens zijn ontmoeting met Lukas Enembe nog steeds zijn taken als leider uitvoerde.

"De taken hier zijn de hoofdtaken van de KPK-leiding, de hoofdtaken van de KPK, waaronder natuurlijk het uitvoeren van onderzoeken, onderzoeken, vervolgingen en executies, artikel 6 van de Corruptiestrafwet, naar onze mening", hij voegde toe.

Artikel 36 van de KPK-wet bepaalt dat het KPK-leiders om welke reden dan ook verboden is om directe of indirecte relaties te hebben met verdachten of andere partijen die verband houden met corruptiezaken die door de KPK worden behandeld.

De bepalingen, bedoeld in artikel 36, zijn ook van toepassing op het adviesteam en de medewerkers die zijn toegewezen aan de KPK. In de regeling wordt toegelicht dat indien ieder lid van de KPK bekend is en bewezen heeft de in artikel 36 genoemde bepalingen te hebben overtreden, hij kan worden veroordeeld tot een maximale gevangenisstraf van 5 jaar.

Volgens Ali is artikel 36 niet van toepassing als de vergadering in een open ruimte wordt gehouden, bijgewoond door andere partijen, en er geen geheime besprekingen plaatsvinden.

"Wat verboden is, is wanneer de KPK-leiding bijvoorbeeld de rechtzoekenden direct of indirect ontmoet in termen van stealth, op ongepaste plaatsen, niet bij het uitvoeren van hun taken, dus de filosofie is er", zei Ali.

"Letterlijk klopt om wat voor reden dan ook, maar we moeten de afgeleide regels onthouden, bijvoorbeeld in de KPK-ethische code. Er zijn uitzonderingen, bij het uitvoeren van taken en het is bekend bij alle KPK-leiders, dan kan het worden gerechtvaardigd." benadrukte Ali.

BRON: https://www.liputan6.com/news/read/5120257/firli-temui-lukas-enembe-maki-uu-melarang-pimpinan-bertemu-tersangka-dengan-alasan-apapun

Tidak ada komentar:

Diberdayakan oleh Blogger.