Breaking

De KPK onderzoekt opnieuw de regionale secretaris van Papoea voor de omkoping en bevrediging van Lukas Enembe



Onderzoekers van de Corruption Eradication Commission (KPK) ondervroegen opnieuw de regionale secretaris (Sekda) van de provincie Papua, Ridwan Ruenterun als getuige in de vermeende corruptiezaak tegen Lukas Enembe.

Hoofd van de KPK-nieuwssectie Ali Fikri zei dat Ridwan op zaterdag (5/11/2022) werd ondervraagd door onderzoekers op het hoofdkwartier van de Papua Police Mobile Brigade.

"Er is onder meer onderzocht zijn kennis met betrekking tot de belangrijkste taken van de overheid in de Papoea-regering", zei Ali maandag (7/11/2022) in een schriftelijk bericht aan verslaggevers.
 
Ter informatie werd Ridwan op 18 oktober ook door onderzoekers gedagvaard om zijn kennis met betrekking tot het gebruik van de APBD-fondsen van de provincie Papoea te onderzoeken.

Op dezelfde dag ondervroegen KPK-onderzoekers ook het hoofd van de lokale Procurement Service Unit (ULP), Noldy Taroreh. Hij is onderzocht in verband met een aantal projecten die binnen het provinciebestuur van Papua werden uitgevoerd.

Naast de twee ambtenaren van de provincie Papoea's heeft de KPK ook 7 getuigen uit de particuliere sector gehoord. Zij zijn de commissarissen van PT. Tabi Bangun Papoea, Bonny Pirono; Financieel personeel van PT. Tabi Bangun Papoea, Meike; PT Tabi Bangun Papoea-personeel, Yani Ardniningrum; en de werknemer van het bedrijf Rijatono Lakka.
 
Vervolgens de directeur van CV Walibhu, Irianti Yuspita; Commandant CV Walibhu, Razwel Patrick Williams Bonay; CV Walibhu-personeel, Irma Imelda; en een uit de particuliere sector genaamd Rijatono Lakka.

"De getuigen waren aanwezig en hun kennis werd bestudeerd, onder meer met betrekking tot de deelname van verschillende particuliere bedrijven aan het werken aan verschillende projecten in de provinciale regering van Papua", zei Ali.

Eerder had de KPK Luas Enembe genoemd als verdachte in de vermeende omkopings- en bevredigingszaak met betrekking tot een project dat afkomstig was van de APBD van de provinciale overheid van Papoea. Zijn advocaat zei dat Lukas Rp 1 miljard ontving.
 
Het onderzoek van Luke was zwaar geweest. De KPK heeft gepland dat Lukas op 12 september als getuige wordt gehoord bij de Papua Regionale Politie. Wegens ziekte was hij echter niet aanwezig.

Op 26 september heeft de KPK Lukas opnieuw gedagvaard om als verdachte te worden verhoord in Jakarta. De politicus van de Democratische Partij was echter opnieuw afwezig.

De advocaten van Luke bezochten het rood-witte gebouw van de KPK in Jakarta verschillende keren om de gezondheidstoestand van Luak over te brengen. Ze vroegen ook dat Lukas zich mocht laten behandelen in Singapore.
 
De advocaten van de KPK en Luke verschillen echter van mening. De anti-corruptiedienst bleef vragen om Lukas eerst in Jakarta te verhoren, terwijl de kant van Lukas het onderzoek in Jayapura aanvocht.

De KPK stuurde uiteindelijk een medisch team van de Indonesische Artsen Vereniging (IDI) en een team van onderzoekers om Luke op donderdag (11/3/2022) in zijn woning te onderzoeken. Het examen werd begeleid door de voorzitter van de KPK, Firli Bahuri.

Volgens Firli hangt het vervolg van de Lukas-zaak af van het rapport over de resultaten van het onderzoeksteam en het medische team van IDI.

"De volgende stap is natuurlijk dat we de resultaten van ons onderzoek zullen beoordelen, zowel van het onderzoeksteam als van het medische team dat we eerder hebben meegebracht", zei Firli in zijn officiële verklaring, donderdag (11/3/2022). ) nacht.

BRON: https://national.kompas.com/read/2022/11/07/11051991/kpk-re-check-sekda-papua-terkait-suap-dan-grati-lukas-enembe

Tidak ada komentar:

Diberdayakan oleh Blogger.