Breaking

Ontmanteling van de Luke Enembe-zaak, KPK onderzoekt projecten in Papua



Een team van onderzoekers van de Corruption Eradication Commission (KPK) heeft verschillende projecten in Papua onderzocht. Dit onderzoek kadert in het onderzoek naar de vermeende omkopings- en bevredigingszaak waarin de gouverneur van Papua, Lukas Enembe, verstrikt raakte.

Projectwerk in Papua is opgespoord door middel van het verhoor van negen getuigen op de Mako Brimob van de politie van Papua, zaterdag (5/11/2022). Tijdens het onderzoek van het hoofd van de ULP, Noldy Taroreh, heeft de KPK onderzoek gedaan naar de uitvoering van een aantal infrastructuurprojecten in Papua.

De KPK vroeg ook om verklaringen van acht getuigen uit de particuliere sector, namelijk Rijatono Lakka; Bonny Pirono; Fredik Banne; Meike; Yani Ardiningrum; Irianti Yuspita; Razwel Patrick Williams Bonay; en Irma Imelda.

"De getuigen waren aanwezig en hun kennis werd bestudeerd, onder meer met betrekking tot de deelname van verschillende particuliere bedrijven aan het werken aan verschillende projecten in de provinciale regering van Papoea", zei Ali Fikri, hoofd van de KPK-nieuwssectie in zijn verklaring, maandag (7/11). /2022).
 
Ali legde uit dat zijn partij diezelfde dag de provinciale secretaris van Papoea, Ridwan Ruenterun, als getuige had verhoord. Vanuit Ridwan heeft de KPK onderzoek gedaan naar de belangrijkste taken en functies (tupoksi) in de regering in het provinciebestuur van Papua.

Ter informatie ontmoette KPK-voorzitter Firli Bahuri Luke in Jayapura, Papua, donderdag (11/3/2022). De agenda voor de vergadering was om zijn gezondheid te controleren en om Lukas te onderzoeken op de vermeende omkoping en fooienzaak die hem verstrikt had.
 
Wat betreft de ontmoeting tussen Firli en Lukas, benadrukte Ali Fikri dat er zorgvuldig over de agenda was nagedacht. De KPK heeft intern overleg gevoerd alvorens uiteindelijk tot deze stap te besluiten.

Ali legde uit dat artikel 113 van het Wetboek van Strafvordering het houden van de vergadering toestaat. In het artikel is bepaald dat verdachten die met goede en gegronde redenen niet naar de examenagenda kunnen komen, opsporingsambtenaren bij hen thuis kunnen komen.

De ontmoeting van Firli en Luke is ook een vorm van de ernst van de KPK bij het oplossen van de zaak. Voor de rechtszekerheid moet de KPK de gezondheidstoestand van Luke bewaken. Daartoe nodigde de KPK ook een team van artsen van interne en de Indonesische Artsen Vereniging (IDI) uit.

Eerder benadrukte Firli dat de komst van het KPK-team naar de woning van Lukas Enembe uitsluitend in het belang van de rechtshandhaving was. Maar volgens hem houdt de KPK in het proces ook rekening met de rechten van de verdachte.
 
Hij legde uit dat het KPK-team Luke Enembe 1,5 uur lang heeft onderzocht, wat zowel verband hield met de zaak als met zijn gezondheidstoestand. Het onderzoek werd bijgestaan door vier artsen van Centraal IDI en regionaal IDI. Aan het einde van het onderzoek hebben de KPK en Lukas Enembe ook het proces-verbaal en andere administratieve stukken ondertekend.

"Wat betreft de vragen van de onderzoeker, het gaat niet om het aantal vragen, maar om hoe broer LE (Lukas Enembe) kan meewerken aan deelname aan het onderzoek en het verstrekken van zijn verklaring aan ons", aldus Firli.

De KPK heeft Lukas Enembe genoemd als verdachte in de vermeende omkopingszaak met betrekking tot werk of projecten afkomstig uit de Papua Provincie APBD.

BRON: https://www.beritasatu.com/news/997111/bongkar-case-lukas-enembe-kpk-telusuri-project-di-papua/

Tidak ada komentar:

Diberdayakan oleh Blogger.