Breaking

Sago Caterpillar Festival verlevendigt de uitvoering van het VI KMAN-congres, moedigt jongeren aan om lokale wijsheid te erkennen



De regering van de Jayapura-regent hield in 2022 het tweede Sago Caterpillar Festival in samenwerking met het VI-congres van de inheemse volkeren van de archipel.

Het sagorupsenfestival werd afgelopen maandag geopend door de directeur van inheemse volkeren van het ministerie van Onderwijs, Cultuur, Onderzoek en Technologie (Directoraat van KMA Kemendikbud Ristek) Syamsul Hadi met de plaatsvervangend regent van Jayapura Giri Wijayantoro in het Sago-bos van Yoboi Village (25/10).
 
Directoraat van KMA Kemendikbud Ristek) Syamsul Hadi zei dat het sagorupsenfestival een van de inspanningen is om de culturele ontwikkeling te vergroten en de jongere generatie aan te moedigen om bestaande lokale wijsheid opnieuw te erkennen.
 
"Eigenlijk bestaan de voorouders van de mensen in Papua al, maar dit moet worden ontwikkeld en teruggegeven aan de cultuur, inderdaad als je kijkt naar het 2e Sago Caterpillar Festival, is het één met de natuur, vooral in het Sago Forest van Yoboi Village. Dus het gebruik van bladeren, boomstammen en sagosap kan op dit festival worden getoond", zei Syamsul Hadi.

Daarom zal het Directoraat-Generaal van Cultuur toezicht blijven houden op de inheemse volkeren in Papua, in innovaties die kunnen worden gedaan om de cultuur in het land van Papua te verbeteren.
 
"Dit maakt deel uit van het mandaat van de president met betrekking tot voedselsoevereiniteit, we moedigen niet alleen het land Papua, maar de hele regio aan om de mogelijkheden te onderzoeken om terug te keren naar lokaal voedsel. Deze beweging is afkomstig van NTT, Kalimantan en Papua, in de toekomst zal het in andere regio's zijn", zei hij.

LEES OOK: Aankomst in Jayapura Gezondheid van KMAN-deelnemers gecontroleerd, gericht op malaria en Covid-19
Op dezelfde plaats zei de plaatsvervangend regent van Jayapura, Giri Wijayantoro, dat sago behoorlijk veel potentieel heeft, omdat niet alleen het sap van de sagoboom, maar ook sagorupsen als speciaal voedsel kunnen worden geconsumeerd in het Jayapura Regency-gebied .

"Op andere plaatsen in de Turi-boom, en hier worden de sago-rupsen echt door de gemeenschap geconsumeerd, en hopelijk kunnen de mensen die naar het II Sago Caterpillar Festival komen, het eten van sago-rupsen in Sentani missen", vertelde Giri na de opening aan verslaggevers. Sago Caterpillar-festival in 2022.

Giri vervolgde, om deze sagoboom te behouden, is publieke bewustwording nodig bij het onderhouden en verzorgen van het sagobos in Jayapura Regency, omdat sagobomen veel economische waarde hebben die het inkomen van de lokale gemeenschap kunnen verhogen.

“Vandaag brengen we alle mensen over dat de genomen sagoboom veel voordelen heeft, namelijk sagopulp kan worden gebruikt als veevoer, sagoboombladeren kunnen als huis worden gebruikt. Dan kan de bast van de sagoboom worden gebruikt als vloer en muur van het huis, maar het bewustzijn om het sagobos in stand te houden door de sagoboom te herplanten ontbreekt”, aldus Giri.

BRON: https://fajarpapua.com/2022/10/26/festival-sagu-meriahkan-perlaksanaan-kongres-kman-vi-push-kaum-muda-kenali-kearifan-lokal/

Tidak ada komentar:

Diberdayakan oleh Blogger.