Breaking

Firli Bahuri: KPK gaat onmiddellijk naar Papua om Luke Enembe te onderzoeken



Voorzitter van de Corruption Eradication Commission (KPK) Firli Bahuri zorgde ervoor dat zijn partij onmiddellijk naar Papoea ging om de gouverneur van Papoea, Lukas Enembe, te onderzoeken als verdachte in de vermeende omkopingszaak met betrekking tot werk of projecten afkomstig van de Papua-provincie APBD.

Firli heeft het vertrekschema van het KPK-team naar Papua echter niet bevestigd.

"Ik kan niet met zekerheid zeggen wanneer, maar we zullen er zeker heen gaan", vertelde Firli de media na het bijwonen van de inauguratie van Johanis Tanak als vicevoorzitter van de KPK 2019-2023 in het Staatspaleis, Jakarta, vrijdag.

Volgens Firli zijn de KPK-onderzoekers en teams van de Indonesische Doktersvereniging (IDI) al vertrokken naar Papoea om een gezondheidscontrole uit te voeren op Lukas Enembe. Gezondheidsproblemen zijn altijd de reden geweest voor de vertraging in het onderzoek van Lukas Enembe door de KPK, aangezien hij per 7 september 2022 een reisverbod naar het buitenland kreeg.

De coördinator van het team van advocaten van Lukas Enembe, Stevanus Roy Rening, heeft meermaals verklaard dat zijn cliënt ziek was, waardoor hij herhaaldelijk niet aan de oproep tot verhoor bij de KPK heeft voldaan.

Firli benadrukte dat de KPK altijd prioriteit geeft aan twee benaderingen bij de behandeling van de Luke Enembe-zaak. De eerste is voor de afwikkeling van de rechtshandhaving.

"Ten tweede handhaven we de principes, de belangrijkste taken van de KPK, waaronder het handhaven van de mensenrechten (mensenrechten). Op basis van de doktersverklaring die we hebben gekregen, is de betrokkene ziek. We moeten dus prioriteit geven aan het herstellen van de gezondheid van de persoon bezorgd", legt Firli uit.

Daarnaast sprak Firli ook zijn dank uit aan de mensen van Papua die de komst van het KPK-team en een team van artsen in het kader van de rechtshandhaving hebben verwelkomd. Hij herhaalde dat de komst van het team ook een poging was om de mensenrechten van Lukas Enembe en het herstel van zijn gezondheid te garanderen.

Eerder zei vice-voorzitter van de KPK Alexander Marwata, maandag (24/10), dat Lukas Enembe een medisch onderzoek zou ondergaan door het IDI-team en ondervraagd zou worden door het KPK-team in Papua.

Dit is een overeenkomst die het resultaat is van een coördinatievergadering tussen het coördinerend ministerie voor Politieke, Juridische en Veiligheidszaken (Kemenkopolhukam), het ministerie van Binnenlandse Zaken (Kemendagri), het ministerie van Volksgezondheid, TNI, Polri, de politie van Papoea, het militaire commando van Cenderawasih en IDI bij het KPK Rood-Wit Gebouw.

Alex bevestigde dat de aankomst van de KPK in Papua niet was om Lukas Enembe met geweld op te pikken.

De KPK heeft Lukas Enembe genoemd als verdachte in de vermeende omkopingszaak met betrekking tot werk of projecten afkomstig uit de Papua Provincie APBD. De KPK heeft de status van verdachte Lukas Enembe niet officieel bekend gemaakt.

Openbaarmaking van de opbouw van de zaak en de partij die als verdachte is aangemerkt, vindt plaats wanneer gedwongen pogingen zijn ondernomen, zowel aanhouding als hechtenis, tegen de verdachte.

BRON: https://papuabarat.antaranews.com/berita/21673/firli-bahuri-kpk-segera-ke-papua-perriksa-lukas-enembe

Tidak ada komentar:

Diberdayakan oleh Blogger.