Breaking

Zorgen voor religieuze tolerantie om de ontwikkeling van Papua te versnellen



De mensen in de provincie Papua staan bekend als zeer divers met verschillende etniciteiten, stammen, religies, talen, culturen en gebruiken. In het sociale leven staat tolerantie onder religieuze mensen in "Bumi Cenderawasih" echter bekend als zeer harmonieus en vredig.

Bevorderlijk interreligieus leven is een grote hoofdstad om een meer welvarend en rechtvaardig Papoea-land te bouwen in het kader van de Eenheidsstaat van de Republiek Indonesië (NKRI).

"De levens van mensen in Papua zijn erg tolerant en leven zij aan zij met iedereen. Dit is niets anders dan omdat Papoea's tolerantie voor het interreligieuze leven erg waarderen", zei de voorzitter van de Papoea-Indonesische Ulema Council (MUI) KH Syaiful Islam Payage terwijl het bezoeken van moslims en de opening van de eerste moskee in het district Supiori, niet zo lang geleden.

Payage benadrukte dat de Indonesische staat voor religieuze zaken haar burgers grondwettelijk verplicht om een van de religies te omarmen waarvan het bestaan wordt erkend, zoals vermeld in artikel 29, leden (1) en (2) van de grondwet van 1945.

Tolerantie voor interreligieuze harmonie in Papua is een belangrijke waarde omdat ze elkaars religie respecteren door het basisconcept van ukhuwah (broederschap) te ontwikkelen.

Van de leer van religieuze tolerantie, zei hij, het bewustzijn van een burger om meningen, opvattingen, overtuigingen, overtuigingen te respecteren, respecteren, toe te staan en toe te staan.

In feite zal de waarde van religieuze tolerantie ruimte bieden voor de implementatie van gewoonten, gedrag en religieuze praktijken van andere mensen met andere overtuigingen.

"Religieuze tolerantie is respect hebben voor en tolerant zijn ten opzichte van volgelingen van andere religies door zich niet met elkaars zaken te bemoeien", zei hij.

Hij gaf toe dat moslims in Papua het basisconcept van ukhuwah in drie aspecten ontwikkelden, namelijk ukhuwah islamiyah of broederschap onder moslims door ukhuwah wathaniyah of broederschap van één natie.

"En ukhuwah insaniyah of broederschap met anderen als mensen gecreëerd door Allah SWT," zei Payage.

Ondertussen omvat het type religieuze tolerantie volgens hem passieve religieuze tolerantie, namelijk de houding van het accepteren van verschillen als iets feitelijks.

Terwijl actieve religieuze tolerantie, vervolgde hij, de waarde is van tolerantie die zich met anderen bezighoudt te midden van verschillende overtuigingen.

"Actieve religieuze tolerantie is de leer van alle religies. De essentie van tolerantie is vreedzaam samenleven en wederzijds respect onder diversiteit," zei hij.

Hij zei dat het Papoea-volk samenwerkte om zich in verschillende sectoren van het ontwikkelingsleven in te spannen om elkaar te helpen.

"Gotong royong door elkaar te helpen voor het goede als een implementatie van de waarden van Pancasila en het beoefenen van de leer van tolerantie voor het interreligieuze leven", zei hij.

Ondertussen zei de regent van Biak Numfor Herry Ario Naap dat de tolerantie van het religieuze leven te midden van een zeer pluriforme Papoea-samenleving verenigd kan worden met Pancasila.

Pancasila heeft in het leven van vandaag volgens hem het voorrecht om etnische, religieuze, culturele en taalkundige verschillen te kunnen doordringen.

"De leer van de Pancasila-waarden is altijd van jongs af aan op elk individu, elke gemeenschap en elk kind gedrukt om te worden toegepast in het leven van de samenleving, de natie en de staat", zei hij tijdens de herdenking van Pancasila's verjaardag op 1 juni 2022.

Door de waarden in Pancasila wordt de gemeenschap gevraagd om elk overheidsprogramma te steunen als implementatie van het vijfde principe, namelijk sociale rechtvaardigheid voor alle Indonesische mensen.

"Als er een overheidsprogramma wordt gerealiseerd op een plaats in de Papua-regio, is het doel om de gemeenschap te laten bloeien, dus het moet samen worden ondersteund", zei hij.

Zo is Biak Numfor Regency opgenomen op de agenda van nationale strategische programma’s zoals de aanleg van een ruimteluchthaven en de uitvoering van de Cenderawasih Bay Sail 2023.

Volgens hem moet de uitvoering van het nationale strategische programma van de overheid soepel verlopen, omdat de economische impact zeer reëel is om banen voor Biakse kinderen te creëren.

"Ik hoop dat de mensen van Biak Numfor het lokale overheidsprogramma zullen steunen omdat dit beleid is gemaakt om

welzijn van het inheemse Papoea-volk", zei hij.

Tidak ada komentar:

Diberdayakan oleh Blogger.