Breaking

Yahukimo Regent: uitbreiding voor Papoea's om strategische posities in te nemen



Yahukimo-regent Didimus Yahuli benadrukte dat het plan om uit te breiden of een Nieuwe Autonome Regio (DOB) te vormen in de provincie Papua een positief effect zou hebben op het versnellen van de ontwikkeling en welvaart in Papua.

Dit werd overgebracht door Didimus tijdens de Special Meeting for the Acceleration of Welfare Development in overeenstemming met het gebruikelijke grondgebied van Papua die plaatsvond in het Suni Garden Lake Hotel en Resort Sentani, Jayapura Regency, Papua, vrijdag (10/6/2022).

Gevreesd wordt dat de uitbreiding de inheemse Papua's zal doen uitsterven, benadrukte hij, momenteel is de dood van Papua's niet te wijten aan verdeeldheid, maar aan andere factoren zoals hiv en aids, verkeersongevallen, dronkenschap, stammenoorlogen, enzovoort.

"Dus Papoea's stierven niet vanwege verdeeldheid, we moeten dit paradigma van denken volledig elimineren", zei Didimus.

1. De verdeling zorgde ervoor dat inheemse Papoea's strategische posities innamen
 
Een andere fout is dat de uitbreiding zal leiden tot de mobilisatie van veel mensen van buiten Papua waardoor de inheemse Papua's worden uitgesloten. Volgens Didimus heeft de uitbreiding die Papua eerder heeft uitgevoerd ervoor gezorgd dat de inheemse Papua's strategische posities innemen in overheidsorganisaties, waaronder de wetgeving.

"Vandaag de dag zijn de leden van de Yahukimo DPRD 100 procent inheemse Yahukimo, alle leden van de raad in de Central Mountains zijn inheemse Papoea's", legt Didimus uit.

"In feite is de uitbreiding een kans voor het Papoea-volk om meer bij te dragen op verschillende gebieden", voegde hij eraan toe.

2. De uitbreiding moet gepaard gaan met voldoende financiële ondersteuning
 
Didimus oordeelde dat deze verdeling nodig was vanwege het uitgestrekte gebied in Papua. De reikwijdte van de overheidscontrole is dus te ver.

Vervolgens, benadrukte hij, moeten expansie-inspanningen gepaard gaan met voldoende financiële steun.

"De financiën zijn voeding voor een gebied, inclusief die welke zullen worden uitgebreid. De uitbreidingsstap kan dus de uitbreiding en versnelling van de ontwikkeling in een gebied ondersteunen", zei hij.

3. Houd contact zodat de uitbreiding kan worden begrepen
 
Tegen de verschillende opvattingen in over de uitbreiding, nodigt Didimus alle partijen uit om proportioneel te reageren.

"Deze stap kan worden gezet door te blijven bouwen aan goede communicatie, zodat het doel van de uitbreiding voor alle partijen begrijpelijk is", zei hij.

Eerder had de DPR RI een Presidential Letter (Surpres) ontvangen met betrekking tot het Wetsontwerp (RUU) met betrekking tot de vorming van nieuwe autonome regio's in Papua. De Surpres is op zondag 15 mei 2022 door de DPR ontvangen en zal voor follow-up naar de plenaire sessie van de DPR worden gebracht.

BRON: https://www.msn.com/id-id/berita/nasional/bupati-yahukimo-pemekaran-buat-warga-papua-situation-position-strategis/ar-AAYlAL4?li=AAuZNMP

Tidak ada komentar:

Diberdayakan oleh Blogger.