Breaking

Wondama Agriculture Service ontwikkelt bananen- en koffieplanten



Het ministerie van Landbouw en Voedselgewassen van Teluk Wondama Regency, West Papua zal twee landbouwproducten ontwikkelen die geschikt worden geacht voor de kenmerken van de lokale gemeenschap, namelijk bananen en koffie.

Hoofd van de Wondama Bending Distan, Korneles Paduai in Isei, zei maandag dat bananenplanten niet nieuw zijn voor bewoners in het gebied.

Sinds de oudheid, zei hij, zijn de inwoners van elk dorp in Wondama Bay gewend om bananen te telen, maar het beheer is nog steeds traditioneel, niet professioneel en duurzaam beheerd.

"Nu zijn er veel (mensenbananenplantages), maar geen ervan wordt goed beheerd. De moeilijke markt maakt mensen lui om bananen te verbouwen. Sommige zijn naar Biak gebracht, maar we hebben geen goede bananenplantages gezien", zegt Paduai. .

Vanaf volgend jaar zal Teluk Wondama Distan bananengrondstoffen ontwikkelen met goed en duurzaam beheer, zodat ze oogsten kunnen produceren die acceptabel zijn voor de markt.

Paduai zei dat er 7 hectare land beschikbaar was in Dotir Village, Wasior District. De locatie is in kaart gebracht om een potentiële duurzame landbouwgrond (LP2B) te worden, specifiek voor bananengrondstoffen, met name het type weegbree.

"We hebben communicatie met de gemeenschap tot stand gebracht, ze zijn klaar om daar bananen te ontwikkelen. De soorten die het meest op de markt worden verkocht, zijn bakbananen en kapokbananen", zegt Paduai.

Wat betreft koffie, de ontwikkeling die voor volgend jaar is gepland, is slechts een proefrun. De reden is dat er tot nu toe geen wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar het al dan niet geschikt zijn van koffieplanten voor ontwikkeling in Wondama.

Hij zei echter dat de koffieplant geen nieuw product is voor de inheemse Wondama, aangezien de lokale bewoners koffie al sinds de Nederlandse tijd kennen.

De regio Windesi en omgeving waren ooit een koffieplantage en rubberplantage.

"Daarom proberen we koffie te ontwikkelen die historisch is ontwikkeld in Wondama, vooral in Windesi. Vroeger kochten onze ouders nooit koffie. Ze verbouwden koffie met rubber. Sinds kort is er cacao binnengekomen. Het is dus bekend sinds de Nederlandse tijd," zei hij. Paduai.

Afgezien van historische redenen, vervolgde hij, is koffie een landbouwproduct dat gemakkelijk te verbouwen en ook gemakkelijk te onderhouden is.

Bovendien heeft de plant genaamd latin coffea slechts twee en een half jaar nodig om te produceren, zodat het past bij de kenmerken van de lokale Wondama-gemeenschap.

Daarnaast heeft koffie ook een brede markt. Als het geschikt is om in Wondama te worden ontwikkeld, richt Paduai zich op de koffieproductie om te kunnen voldoen aan de behoeften van de lokale markt in Wondama.

BRON: https://papuabarat.antaranews.com/berita/15301/dinas-pertanian-wondama-kembangkan-tanaman-pisang-dan-kopi

Tidak ada komentar:

Diberdayakan oleh Blogger.