Breaking

Verklaring van de inheemse gemeenschap van Tabi ondersteunt de oplossing van Papua-problemen door verzoening




De inheemse bevolking van Tabi betuigt hun steun aan het waardig oplossen van het Papoea-probleem door middel van verzoening naar een vreedzaam Papoea.

Dit evenement vond plaats in de Pongkonowere Customary Hall (Obhe), Pande Doyo Lama Village, Waibhu District, Jayapura Regency, Papua.

De verklaring werd afgelegd na een ontmoeting met traditionele leiders en een aantal inheemse Tabi-volkeren, geïnitieerd door het Papoea Rood en Wit Front (BMP), in de Pongkonowere Customary Hall (Obhe), Pande Doyo Lama Village, Waibhu District, Jayapura Regency.

Na de bijeenkomst werd het gevolgd door een verklaring en ondertekening van een verklaring van houding door de traditionele leiders en de inheemse bevolking van Tabi.

Er zijn drie belangrijke punten in de verklaring van de Tabi inheemse volkeren. Ten eerste staat de inheemse Tabi-gemeenschap volledig achter de inspanningen om het conflict in Papua op een waardige manier op te lossen om een vreedzaam Papua te creëren.

Ten tweede zijn de inheemse Tabi-gemeenschap samen met de regering vastbesloten om het Papoea-probleem op te lossen door middel van verzoening en herstel naar een vreedzaam Papoea.

Ten derde steunen de inheemse bevolking van Tabi de implementatie van de speciale autonomiewet (UU) nr. 02 van 2021 en het plan om de nieuwe autonome regio's uit te breiden naar een vreedzaam en welvarend Papoea.

Daartoe nodigt de inheemse gemeenschap Tabi via haar leiders alle niveaus van de samenleving in Papua, zelfs de mensen van de archipel, uit om de inspanningen van de staat te steunen om het Papoea-probleem met waardigheid op te lossen door middel van verzoening om te leiden tot een veilige, vreedzame en vreedzame Papoea.

Een van de traditionele leiders van Tabi, Naftali Nukuboy aan de zijlijn van de verklaring, zei dat zijn partij zeer dankbaar was en waardering uitsprak voor de staat die blijft proberen het Papua-probleem op een waardige manier op te lossen.

Hij zei dat de aandacht van de staat zeer groot was voor de vooruitgang en het welzijn van het Papoea-volk. Dat blijkt uit de inwerkingtreding van Wet (UU) Nummer 02 van 2021 betreffende de Bijzondere Autonomie Fase (Volume) II, maar ook uit de uitbreiding van Nieuwe Autonome Regio's (DOB) in Papua.

Om deze reden nodigt Naftali Nukuboy alle componenten van de inheemse gemeenschap in Papua uit om de tweede fase van Special Autonomy (volume) te accepteren. Dit komt omdat alle situaties en conflicten die het Papoea-volk heeft meegemaakt om de welvaart en het welzijn van de staat te krijgen, volledig en volledig zijn opgenomen in de Bijzondere Autonomiewet Volume II.

Omdat, volgens Naftali, de geboorte van de Special Autonomy Law Volume II ook onlosmakelijk verbonden is met de aandacht van de Staat, de ontwikkeling van Papua en vooral de pogingen van de Staat om een aantal problemen op te lossen waarmee de oostelijke provincie van de Unitaire Staat van de Republiek Indonesië (NKRI).

“Het is alleen zo dat wij als inheemse volkeren input moeten leveren aan de staat voor deze tweede fase van speciale autonomie om ons echt ruimte en aandacht te geven. Omdat op basis van ervaring, in de eerste fase van Otsus, inheemse volkeren minder aandacht kregen, vanwege het grote aantal overheidsinterventies in dorpen via hun overheid", legt hij uit.

Ondertussen benadrukte lid van de MRP Pokja Adat Herman Yokhu op dezelfde plaats dat de resultaten van de verklaring van zijn partij in die tijd zeker zouden leiden tot een vreedzame en waardige verzoening van Papoea. Want een vreedzaam en waardig Papoea is het doel of het einde van de gedeelde idealen als burgers in het kader van de Eenheidsstaat van de Republiek Indonesië.

Daartoe, zei Herman Yokhu, moeten de inspanningen om het Papua-probleem op een waardige en vreedzame manier op te lossen, beginnen bij Tabi Land of het Land van de Rijzende Zon. Omdat Tabi de zon is die licht geeft aan alle Papoea's in het bijzonder en Indonesië in het algemeen. Dus de verklaring van de inheemse bevolking van Tabi op dit moment vertegenwoordigt een vreedzame en waardige verzoening met Papoea.

"Otsus zit echter in de gang op basis van wet nummer 02 van 2021. Ook al zijn er groepen die dat willen, zoals mijn vrienden, onder leiding van de MRP, die wet nummer 02 van 2021 aanklagen bij het Grondwettelijk Hof ( MK) om het speciale autonomievolume te weigeren. En dat is natuurlijk, maar uiteindelijk zal iedereen wachten op een beslissing van het Grondwettelijk Hof', zei een van de Tabi Traditional Leaders.

De man die ook het hoofd is van de Wiyaka-stam van Keerom Regency legde ook uit dat hoewel de MRP Otsus Volume II institutioneel verwierp door een rechtszaak aan te spannen bij het Grondwettelijk Hof, hij als een traditionele leider die ook lid is van de MRP van de Gebruikelijke Werkgroep zei dat Otsus Volume II geïmplementeerd moet worden in Papua. Want alles zal prachtig gebeuren op zijn tijd.

"Naast leden van de MRP zijn we ook traditionele leiders in het Tabi-gebied die Otsus Volume II blijven steunen en moeten worden geïmplementeerd in Papua", concludeerde de Mandala Trikora-jongerenadviseur voor de provincie Papua.

In lijn hiermee zei de voorzitter van de Mandala Trikora Youth (PMT) Papua-provincie, Ali Kabiay, dat de verklaring van de inheemse bevolking van Tabi de centrale regering zou kunnen inspireren om stappen te ondernemen door alle gemeenschapsleiders in Papua uit te nodigen, inclusief leiders, in strijd met het soevereiniteitsbeginsel. Zodat we samen een consensus kunnen bereiken om een middenweg te vinden.
 
Hij legde uit dat het belangrijkste punt van de verklaring is dat het vreedzame verzoening aanmoedigt die waardig en moreel is, zodat niemand zich goed voelt, niemand zich schuldig voelt, maar alle partijen bij elkaar zitten om een middenweg te vinden om het conflict in Papoea te beëindigen. .
 
"Door de concepten te gebruiken van denken over hoe inheemse volkeren de problemen oplossen die zich voordoen, vragen we dat als verzoening echt plaatsvindt, inheemse volkeren erbij moeten worden betrokken, omdat we geloven dat traditionele nederzettingen een goede oplossing zijn", voegde hij eraan toe.
 
Kabiay benadrukte dat we voor deze verzoening niet zoeken naar wie ongelijk heeft, wie gelijk heeft, maar naar een middenweg tussen de overheid, staatsfiguren die op gespannen voet staan met de staat, samen op zoek naar een middenwegoplossing over hoe om de conflicten in Papua op te lossen.
 
“Vanwege de frequente conflicten in Papua verloopt de ontwikkeling in sommige gebieden waar conflicten voorkomen niet van een leien dakje. We ondersteunen ook de veiligheidstroepen om de Papoea-regio te beschermen in overeenstemming met hun respectieve taken en functies en in overeenstemming met de toepasselijke wetgeving", besloot Ali Kabiay.

BRON: https://portalpapua.tangan-rakyat.com/lokal/pr-1303805954/ community-adat-tabi-declarasi-support-pembelesaian-elektro-problem-papua-via-reconciliation?page=2

Tidak ada komentar:

Diberdayakan oleh Blogger.