Breaking

Mahfud MD zegt dat de VN mensenrechtenschendingen in Papoea niet ziet



Coördinerend minister van Politieke, Juridische en Veiligheidszaken (Menko Polhukam) Mahfud MD zei dat de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (VN) zich niet heeft gericht op mensenrechtenkwesties in Papoea.

Hij zei dat de VN geen mensenrechtenschendingen in Papoea heeft gezien.

In feite is Indonesië niet een van de landen waarvan wordt aangenomen dat ze problemen hebben bij de behandeling van gevallen van mensenrechtenschendingen tijdens de zitting van de VN-Mensenrechtenraad in Genève, maandag (13/6/2022).

Mahfud was aanwezig bij het proces. Hij had ook een ontmoeting met de Hoge Commissie voor de Rechten van de Mens.
 
"Als je de website van de VN-Mensenrechtenraad opent, waar de toespraak gisteren niet bestond, is Indonesië verlost van het Papoea-probleem", zei Mahfud op een virtuele persconferentie, donderdag (16/6/2022).

Hij beweerde dat de behandeling van mensenrechtenkwesties in Indonesië sinds drie jaar nooit meer ter sprake was gekomen in de zitting van de VN-Mensenrechtenraad.

"Dit betekent dat we vooruitgang hebben geboekt door proportioneel te communiceren over de bescherming en handhaving van mensenrechten", zei hij.

Aan de andere kant zei Mahfud dat de rapporten van verschillende niet-gouvernementele organisaties (NGO's) met betrekking tot mensenrechtenkwesties in Indonesië werden ingediend via de speciale procedures van de mensenrechtenraad, mandaathouders (SPMH).

De eenheid, vervolgde hij, valt onder de VN-Mensenrechtenraad, die belast is met het ontvangen van meldingen van vermeende mensenrechtenschendingen uit verschillende landen.

Hij legde uit dat SPMH na ontvangst van het rapport een ophelderingsproces zou voeren naar de regering van het land.

"Net als Indonesië zijn er veel rapporten van NGO's, die rapporteren aan SPMH, die aankondigen dat er rapporten zijn, niet van de VN-Mensenrechtenraad, maar van SPMH," zei hij.

"Het rapport is bedoeld om de regering te informeren, dan antwoorden wij: oh ja, het is klaar. Dus er is geen probleem, die is er niet", aldus Mahfud.

Hij ontkende ook het nieuws dat een team van de VN-Mensenrechtenraad Papoea zou bezoeken om een onderzoek te doen.

“Het bestaat niet, waar komt het vandaan? Ik ben rechtstreeks naar het hoofdkwartier (de VN-Mensenrechtenraad) gegaan, er is niemand", zei hij.
 
De kwestie van de geplande komst van een speciaal team van de VN-Mensenrechtenraad naar Papoea en West-Papoea kwam eind mei aan het licht.

De toenmalige directeur Mensenrechten en Mensheid van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (Kemenlu) Achsanul Habib onthulde destijds dat Indonesië inderdaad actief betrokken was bij de 49e zitting van de gezamenlijke onderhandelingen met de VN-Mensenrechtenraad in Genève van 28 maart tot 1 april 2022.

Maar de bijeenkomst ging niet over kwesties in Indonesië of over mensenrechtenschendingen in Papoea.

BRON: https://national.kompas.com/read/2022/06/16/14074991/mahfud-md-sebut-pbb-no-memandang-ada-pelaksanaan-ham-di-papua

Tidak ada komentar:

Diberdayakan oleh Blogger.