Breaking

BPS zegt dat de berg IKK zal dalen met de Trans Papua-weg



Het Centraal Bureau voor de Statistiek (BPS) merkte op dat de Bouwkostenindex (IKK) in een aantal districten in de centrale hooglanden van de provincie Papua daalde nadat de Trans Papua-weg door de overheid was aangelegd.

Hoofd van BPS Wamena, Jianto in Wamena, zei dinsdag dat de daling van de IKK die de afgelopen vijf jaar werd gevoeld, plaatsvond in de regentschappen Jayawijaya, Mamberamo Tengah en Yalimo en Lanny Jaya.

"In de afgelopen vijf jaar kunnen we concluderen dat de ontwikkeling van de bouwprijzen is afgenomen omdat de toegang tot de transportweg is verbeterd. Hoewel het niet groot is, is het behoorlijk belangrijk. Dus goederen die Jayawijaya binnenkomen, gaan niet alleen door de lucht, maar ook over land", zei hij.

Hij zorgde ervoor dat de transweg zowel ondernemers als kleine gemeenschappen ten goede zou komen, bijvoorbeeld om cement te kopen, mensen konden het krijgen voor een prijs van Rp. 450.000 van de vorige prijs, wat meer dan Rp. 600.000 per zak zou kunnen zijn.

"Inderdaad, Yalimo Regency zal het meest profiteren van deze toegang, maar de impact zal enorm zijn voor Jayawijaya. Vanuit economisch perspectief zal het andere regentschappen beïnvloeden," zei hij.

Hij geeft echter toe dat de impact van de IKK-verlaging niet al te groot is, omdat deze wordt beïnvloed door verschillende dingen, bijvoorbeeld de toegang tot de Trans Papua-weg die niet is voltooid, zodat de reis een maand kan duren, evenals veiligheidsfactoren.

"In de afgelopen drie jaar bijvoorbeeld, toen de rellen in Yalimo ervoor zorgden dat de transweg werd afgesloten, steeg de prijs van bouwmaterialen in Jayawijaya omdat de toegang werd afgesloten", zegt Jianto.

BPS zorgt er ook voor dat het bouwmateriaal dat het meest verandert in de IKK cement is, omdat dit item het belangrijkste ingrediënt is in de ontwikkeling die nu in elk district in de bergen naar voren wordt geschoven.

"Als we naar veldgegevens kijken, is de snelste verandering cement. Voor andere dingen, zoals ijzer, verf, zacht staal, is de achteruitgang niet al te groot, cement heeft effect", zei hij.

BRON: https://papua.antaranews.com/berita/685541/bps-sebut-ikk-pegunungan-terurun-dengan-adanya-jalan-trans-papua

Tidak ada komentar:

Diberdayakan oleh Blogger.