Breaking

Jayapura Joint High School verandert sago in ijs



De Joint High School in Jayapura City, Papua verwerkt sago, een lokaal hoofdvoedselingrediënt voor mensen in Papua, tot ijs, een van de Pancasila Profile Strengthening-projecten.

"We zullen het proberen met ondernemerschap in sago-ijs, dat lokale wijsheid bevordert", zei Sandra Titihalawa, hoofd van de Joint High School, toen ze een ontmoeting had met een aantal journalisten met vertegenwoordigers van het ministerie van Onderwijs, Cultuur, Onderzoek en Technologie in Jayapura City, Papoea, dinsdag.

Naast het promoten van lokale wijsheid, zei Sandra dat door het maken van sago-ijs, studenten leren een Pancasila-studentenprofiel te hebben, zoals onderlinge samenwerking en creativiteit.
 
Er zijn zes elementen in het profiel van Pancasila Studenten, namelijk geloof, vrees voor God Almachtig en nobel karakter, wereldwijde diversiteit, onafhankelijkheid, onderlinge samenwerking, kritisch redeneren en creativiteit.

"We richten ons op het leerproces (ijs maken van sago), daar is de waarde van onderlinge samenwerking", zei hij.

De studenten werden gegroepeerd en vervolgens leerden ze samen sago-ijs maken door te worden getraind en begeleid door de leraar. Studenten krijgen ook les over winstberekening en marketingmethoden voor klanten.

Een van de leerlingen van klas X, juffrouw Raisa Papuana Paisei (15), gaf toe dat ze aanvankelijk verrast en twijfelachtig was toen de leraar de leerlingen vroeg om sago-ijs te maken, omdat ze nooit hadden geweten of gehoord dat er ijs van sago kon worden gemaakt.

"In het begin was ik verrast, het was mogelijk om ijs van sago te maken. Maar de leraar zei dat het kon", zei Nona, die sago-ijs maakte met haar vrienden.

Het bestuurslid van de Intra-School Student Organization (OSIS) zei echter dat de leraar de studenten ervan overtuigde dat sago kon worden verwerkt tot ijs om ijs te maken, en nadat ze het hadden gemaakt, konden studenten echte resultaten zien in de vorm van ijs van sago.

Sago-ijs gemaakt door middelbare scholieren in Jayapura, Papua. ANTARA/Martha Herlinawati Simanjuntak
 
Nona heeft geleerd om in groepen samen te werken en te innoveren dat sago niet alleen verwerkt kan worden tot papeda, een voedingsmiddel in de vorm van sagopap typisch voor Maluku en Papua, maar ook verwerkt kan worden tot andere producten, namelijk ijs.

Een andere leerling uit klas X, Billy Ruland (17), gaf toe dat het project om sago-ijs te maken zeer gunstig was voor de leerlingen. Naast dat het leuk is om nieuwe dingen te leren die sago kan worden verwerkt tot ander voedsel dan papeda, biedt het project ook inzicht om de kennis van studenten over ondernemerschap toe te rusten.

Sago-ijs heeft de mogelijkheid om in de toekomst een bedrijf te worden als het goed wordt verbouwd, en wordt het kapitaal voor studenten om ondernemer te worden, zodat ze in de toekomst onafhankelijk kunnen zijn.

"IJs maken, we kunnen handel drijven zoals verkopen, we hebben ons eigen inkomen, voegen geld toe aan de studentenraad", aldus het studentenraadslid.

BRON: https://www.antaranews.com/berita/2939505/sma-kumpulan-jayapura-olah-sagu-jadi-es-krim

Tidak ada komentar:

Diberdayakan oleh Blogger.