Breaking

DOB- en Otsus-beleid worden volledig ondersteund door DAP Wondama



De Papua Customary Council (DAP) voor de Wondama regio, West Papua ondersteunt de totstandkoming van een nieuwe autonome regio (DOB) en de implementatie van het Special Autonomy (Otsus) Volume II beleid in de provincies Papua en West Papua.

De voorzitter van de Wondama Regionale DAP Adrian Worengga in Wondiboi, zei dinsdag specifiek dat de Wondama DAP de vorming van de Bomberay-kandidaat ondersteunt, waaronder de regentschappen van Teluk Wondama, Teluk Bintuni, Fakfak en Kaimana. Ook hoopt hij dat er in de toekomst een kandidaat wordt gevormd voor het Kuri Wamesa-district, dat een fractie is van het Teluk Wondama-regentschap.

"Het doel is om de ontwikkeling in de provincie West Papua te versnellen, met name de vier regentschappen en omvat het plan om een kandidaat te vormen voor het Kuri Wamesa-district, het doel is om het welzijn van de inheemse Papoea's (OAP) te versnellen", aldus Worengga.

Het voorstel voor de formatie van een kandidaat voor de provincie Bomberay is ingediend door vier regionale hoofden waaronder de Regent van Teluk Wondama Hendrik Mambor tijdens de recente Werkvergadering van Regenten en Burgemeesters in heel West Papua in Manokwari. Volgens Worengga was de vorming van de provincie Bomberay eerder ingesproken door traditionele leiders uit de vier districten op de DAP II-conferentie in Kaimana in 2021.

Een van de overwegingen is vanwege de gelijkenis van het gebruikelijke gebied, evenals de afstammingsfactor.

“Op basis van de geschiedenis zijn de Wondama-, Bintuni-, Fakfak- en Kaimana-mensen verwant aan hun voorouders. Ook, afgaande op onze cultuur en geschiedenis, is dit inderdaad een traditioneel gebied, namelijk Bomberay,” legde hij uit.

Wat betreft de kandidaat voor het Kuri Wamesa-district, de Wondama DAP heeft vanaf het begin zijn steun betuigd. Het voorstel voor de formatie van een kandidaat voor het Kuri Wamesa-district zelf loopt al geruime tijd sinds de leiding van wijlen Teluk Wondama-regent Alberth H Torey.

Ongeacht de voor- en nadelen gelooft DAP Wondama dat de vorming van nieuwe autonome regio's het aanbod van overheidsdiensten zal verkorten, zodat het op zijn beurt de verbetering van het welzijn van inheemse Papoea's kan stimuleren.

“Dus wij van de raad van adat steunen het in principe. Het is gewoon een kwestie van overheidsregulering, zodat ontwikkeling echt aandacht besteedt aan de ontwikkeling van menselijke hulpbronnen, "zei Worengga.

Volgens hem zou de ontwikkeling van menselijke hulpbronnen echt een prioriteit van de regionale regering moeten zijn, zodat het welzijn van inheemse Papoea's toeneemt, wat de essentie is van de vorming van nieuwe autonome regio's.

BRON: https://time.online/7729-2/

Tidak ada komentar:

Diberdayakan oleh Blogger.