Breaking

Woordvoerder van de petitie van het Papoea-volk, Jefri Wenda gearresteerd wegens provocatie, beschuldigd van de ITE-wet




De woordvoerder van de Papoea Volkspetitie (PRP), Jefri Wenda, is gearresteerd op grond van de Electronic Information and Transactions Act (ITE).

Jefri werd gearresteerd door de politie omdat hij werd beschouwd als het brein achter provocerende oproepen en uitnodigingen met betrekking tot demonstraties tegen de nieuwe autonome regio's (DOB) en speciale autonomie (Otsus) volume II, woensdag (11/5/2022).
 
Voor de als opruiende daad werd Jefri Wenda beschuldigd van de Elektronische Informatie en Transacties Act (ITE).
 
Zoals geregeld in artikel 45A, lid 2 van wet nr. 19 van 2016 betreffende wijzigingen van wet nr. 11 van 2008 betreffende informatie en elektronische transacties (ITE).
 
Op basis hiervan wordt Jefri bedreigd met 6 jaar gevangenisstraf of een boete van maximaal IDR 1 miljard.

Toch moet de politie volgens de politiechef van Jayapura City, Kombes Pol Gustav R. Urbinas, nog verder onderzoek doen.

"Dus op dit moment hebben we nog tijd nodig om de status van het onderzoek te controleren", zei Kombes Pol Gustav R. Urbinas woensdag (11/5/2022) tegen de mediaploeg.

Naast de arrestatie van Jefri Wenda, die de leiding had over de demonstratie tegen de DOB en Otsus, arresteerden de gezamenlijke krachten ook zes mensen voor ondervraging als getuigen in deze zaak.
 
De zes mensen die naar het politiebureau van Jayapura werden gebracht, hadden respectievelijk de initialen OS, OB, NI, MM, A en IK.
 
Om het opsporingsproces te vergemakkelijken heeft de politie rechtsbijstand verleend aan de zeven personen die worden verhoord.

"Later zullen we de resultaten zien, niet meer dan 1x24 uur", zei hij.

Gustav gaf toe dat het voor de politie moeilijk was om de verblijfplaats te vinden van Jefri Wenda, die vaak van locatie was verhuisd.

De voormalige politiechef van Jayapura zei zelfs dat Jefri Wenda altijd niet in het veld was met de demonstranten, ook niet tijdens de demonstratie tegen de DOB en Otsus die op 8 april werd gehouden.
 
De gezamenlijke troepen konden pas arrestaties verrichten nadat ze zekerheid hadden gekregen over de locatie van Jefri Wenda's verblijfplaats.

"Van alles wat we hebben gecontroleerd, was er geen actiepunt, en we hebben de arrestatie verricht in een huis in het Perumnas 4-gebied nadat we de positie en verblijfplaats hadden bevestigd", zei hij.

Eerder had het Papua Rechtsbijstand Instituut (LBH) vraagtekens gezet bij het doel van de aanhouding van de zeven personen.
 
Dit komt omdat LBH Papua van mening is dat de arrestaties zijn uitgevoerd zonder wettelijke basis en een voldoende sterke reden.

“Als het inderdaad gearresteerd is, vragen we naar de reden waarom? Was het bij arrestatie gebaseerd op een arrestatiebevel? Het is niet duidelijk", zei Emanuel Gobay toen hij werd gecontacteerd door Tribun-Papua.com.

Daarom vroeg Emanuel Gobay de politie om meer openheid te geven over de kwestie van de arrestatie van deze zeven mensen.
 
"We hopen dat de politie openlijk uitleg kan geven over deze arrestatie, zodat alles duidelijker kan zijn", voegde hij eraan toe.

BRON: https://www.tribunnews.com/regional/2022/05/11/juru-cepat-petisi-rakyat-papua-jefri-wenda-ditangkap-terkait-provocation-dijerat-uu-ite

Tidak ada komentar:

Diberdayakan oleh Blogger.