Breaking

Forum van de Tabi-gebruikenraad ondersteunt de uitbreiding van nieuwe provincies in Papua



Het Tabi Customary Council Forum staat volledig achter het plan van de centrale regering met de DPR RI om een Nieuwe Autonome Regio (DOB) in Papua te implementeren of te vestigen.

In het plan dat door de regering en de DPR RI is besproken, komen er drie nieuwe provincies in Papua, namelijk de provincie Zuid-Papua, de provincie Centraal-Papoea en de provincie Central Highlands Papua.

Dit werd onlangs bevestigd in een vergadering van de Tabi Territory Papuan Customary Council, in Yougwa Restaurant, East Sentani District, Jayapura Regency.

Deze bijeenkomst is tot stand gekomen door het voeren van gezamenlijke discussies en tevens een houdingsverklaring als een vorm van inspelen op de aspiraties van de inheemse volkeren in het Tabi-gebied.

“Als regionaal leider wil ik ook dat alle mensen veilig en welvarend zijn. Daarom moet de gemeenschap speciale autonomie accepteren", zei Jayapura Regent Mathius Awoitauw, SE, M.Sc., tegen verslaggevers die ook getuige waren van de lezing van de standpuntverklaring met het Tabi Customary Council Forum, afgelopen woensdag 4 mei 2022.

Jayapura-regent Mathius Awoitauw, die ook voorzitter is van de Vereniging van Forums met Regionale Hoofden in Tanah Tabi, zei dat de eerste stap die door alle partijen moet worden begrepen, de implementatie van Special Autonomy (Otsus) is, die is gelegaliseerd door de centrale regering.

Als er inheemse volkeren in Papua zijn die Otsus afwijzen, dan zijn degenen die het afwijzen inheemse volkeren die de gebruiken niet kennen.

Het nieuwe DOB-plan in Papua door de centrale regering en het Indonesische Huis van Afgevaardigden, zei Mathius, moet volledig worden gesteund door alle inheemse volkeren. Want alleen op die manier (DOB) kan elke regio op zijn eigen manier, met zijn eigen cultuur en cultuur, alle wielen van zijn overheid draaiende houden. In feite kan het alle geïsoleerde plaatsen bereiken.

"Wij in Tabi blijven een Papoea-provincie die toezicht houdt op twee traditionele gebieden, namelijk Tabi en Saireri. Het belangrijkste hier is dat ons bezoek aan Papoea niet verloren gaat of uitgehold wordt door het ontstaan van een nieuwe autonome regio", legt hij uit.

In lijn hiermee benadrukte de coördinator van de Tribal Customary Council (DAS) van Jayapura Regency, Daniel Toto, dat de centrale overheid bij de distributie van Papoea-Nieuw-Guinea ook de cultuur en gebruiken van Papoea moet begrijpen.

Er zijn momenteel vijf (5) gebruikelijke gebieden erkend, namelijk Lapago, Meepago, Tabi, Saireri en Anim Ha. Deze vijf traditionele gebieden hebben dus hun eigen cultuur en gebruiken, en kunnen niet worden verenigd in één gebruikelijk gebied.

"De Bintang Mountains Regency en Yalimo Regency, die dicht bij het Tabi-gebied liggen, kunnen bijvoorbeeld niet worden verenigd in één gebruikelijk gebied", zegt Daniel Toto.

Ondertussen zei het hoofd van de Sarmi Regency Tribal Customary Council (DAS), Lukas Worone, dat er in de gemeenschap veel onduidelijke informatie ontstond over de naam van de provincie, of het nu de provincie Papua of Papua Tabi was.

"Tijdens deze bijeenkomst zal ik echter aan alle mensen in het regentschap Sarmi overbrengen dat we nog steeds een Papua-provincie zijn", zei hij.

“Ook nieuwe autonome regio's of regionale expansie zijn belangrijk, zodat alle regio's hun levenskeuzes kunnen bepalen en hun bestuur, veel aandacht kunnen besteden aan lokale gemeenschappen. We hebben hier lang op gewacht, dus we blijven het plan van de centrale regering voor nieuwe autonome regio's in Papua steunen", besloot hij.

De inhoud van de standpuntverklaring van het Tabi Customary Council Forum ondersteunt niet alleen het plan van de centrale regering en het Indonesische Huis van Afgevaardigden om een nieuwe autonome regio in Papua te vestigen, maar ondersteunt ook de uitvoering van het VI AMAN-congres in Papua en het gebruikelijke gebied van Tabi als gastheer en vraagt de provinciale en centrale regeringen van Papoea om het karakter van de regent/burgemeester te benoemen uit de inheemse kinderen van hun respectieve stamgebieden. In het gebruikelijke gebied van Tabi zijn er bijvoorbeeld vijf regio's, namelijk vier regentschappen en één stad waar de personages Tabi-inwoners moeten zijn.

BRON: https://jayapurakab.go.id/forum-dewan-adat-tabi-support-pemekaran-provinsi-baru-di-papua.html

Tidak ada komentar:

Diberdayakan oleh Blogger.