Breaking

Ontmoeting met Jokowi, de Papoea Volksvergadering is blij met de zekerheid van uitbreiding



President Jokowi ontvangt vrijdag (20/5) de Papoea Volksvergadering (MRP) en de West Papoea Volksvergadering in het presidentieel paleis van Bogor. Jayapura-regent Mathius Awoitauw, die de groep vertegenwoordigde, zei dat tijdens deze bijeenkomst de Nieuwe Autonome Regio (DOB) in Papua werd besproken. Ook hij was blij direct door Jokowi aangenomen te worden en kreeg uitleg over de zekerheid van de uitbreiding.

"We spreken onze waardering en dank uit aan de president. Op ons verzoek om een audiëntie werd de president vandaag goed ontvangen om de verwarring van informatie over de implementatie van wet nummer 2 van 2021 betreffende speciale autonomie (UU Otsus) in de provincie Papua en daarbinnen de nieuwe autonome regio's op te helderen. Vooral voor de provincie Papua zijn er Zuid-Papoea-Nieuw-Guinea, de Centrale Hooglanden Papua en Centraal-Papoea," zei hij, zoals geciteerd door setkab.go.id.

Mathius vervolgde, het plan om een nieuwe autonome regio te vormen is een oprecht streven van Papoea's die al lang vechten. Zuid-Papoea, zei hij, had hier bijvoorbeeld twintig jaar voor gevochten.
 
“Dus dit is niet iets dat zomaar uit de lucht komt vallen. Dit zijn pure ambities, zowel uit Zuid-Papua als uit Tabi, Saereri, maar ook uit La Pago en Mee Pago", zei hij.
 
Mathius legde uit dat dit streven was gebaseerd op gebruikelijk terrein, niet op straatdemonstraties. Volgens hem hoopt het Papoea-volk dat in de toekomst de nieuwe autonome regio's hun hoop kunnen zijn om de welvaart in Papua en West Papua te versnellen.

Volgens Mathius is de Bijzondere Autonomiewet bindend voor alle gemeenschappen in heel Papua. Zodat er rechtszekerheid is om de ruimtes die eigendom zijn van inheemse volkeren te beheren op basis van de zeven gebruikelijke gebieden in Papua.
 
"We hebben zekerheid nodig. Dus als er verdeeldheid is, is het een kwestie van overheidsbestuur, maar voor Papua is het gebonden aan de Bijzondere Autonomiewet. Ons probleem is de implementatie. Moet consistent zijn, zowel de centrale overheid als de provinciale overheid, de lokale overheid. Daar ligt het echte probleem", zegt hij.

De Bijzondere Autonomiewet zal ook rechtszekerheid bieden over de beheersruimte voor het in kaart brengen van rechten op gewoontegebieden. Met deze rechtszekerheid hoopt men het landprobleem in Papua op te lossen.

“Het Papoea-conflict is eigenlijk een landkwestie. Daarom moet er hier zekerheid zijn en kan hij problemen in Papua oplossen en verminderen, en de zekerheid is alleen door de speciale autonomiewet', voegde hij eraan toe.
 
Mathius vervolgde: DOB zal de openbare diensten ook dichter bij de gemeenschap brengen, omdat de grootste uitdaging de geografische omstandigheden zijn. “Het maakt niet uit hoeveel de fondsen in Otsus worden verlaagd, als de geografie moeilijk is, zoals het nu is, zal het nog steeds buitengewone obstakels ervaren. Daarom is de Nieuwe Autonome Regio een oplossing om de welvaart van Papoea en West-Papoea te versnellen", legt hij uit.

BRON: https://rm.id/baca-berita/nasional/125106/bertemu-jokowi-majelis-rakyat-papua-happy-ada-kepastian-pemekaran

Tidak ada komentar:

Diberdayakan oleh Blogger.