Breaking

Biak traditionele leider noemt uitbreiding een noodzaak



Het plan om een nieuwe autonome regio (DOB) of uitbreiding in Papua te vormen is nog onderwerp van discussie onder het publiek.

Steun en afwijzing blijven doorschuiven naar het plan voor de uitbreiding van Papua. Een van de ondersteuningen kwam van een traditionele leider in Biak Regency, Papua, Drs. Yulius Yunus Komisba.
 
Volgens Yulius is de verdeling van een nieuwe autonome regio voor Papua een noodzaak voor inheemse volkeren, vooral in Biak. Zelfs de strijd om uitbreiding wordt al sinds 2004 gevoerd, dus die moet worden gerealiseerd.

"In de Grondwet van 1945 is uitgelegd dat ons grondgebied is verdeeld in grote en kleine gebieden. (Nou) wat hier bedoeld wordt is de nieuwe regionale autonomie en Otsus zelf", aldus het stamhoofd van Biak in een schriftelijke verklaring, maandag 9 mei 2022.
 
Uitbreiding opent kansen voor toegang tot onderwijs
 
Yulius schatte dat de uitbreiding een impact zou hebben op de gemeenschap. Naast het creëren van werkgelegenheid, zal het ook zorgen voor een betere toegang tot onderwijs en gezondheidszorg, wat zal leiden tot een toename van het welzijn van het Papoea-volk.

Yulius vervolgde, de regering had de verdeeldheid in Papua moeten realiseren. Evenzo, meer bepaald met de provincie van de Noord-Papoea-eilanden die in Biak zal worden gevestigd.

“Natuurlijk verwelkomen we DOB goed, als er partijen of groepen zijn die het afwijzen, is het slechts een versiering van de democratie. Het punt is dat de DOB en Otsus echt bewegingsruimte moeten bieden die het welzijn van de bredere gemeenschap biedt, evenals geweldige kansen voor het management, "zei hij.
 
Yulius plaatste vraagtekens bij de geplande demonstratie tegen de divisie en Special Autonomy op 10 mei. Hij vroeg de autoriteiten ook om resoluut op te treden om degenen die een demonstratie zouden organiseren te arresteren.

"In plaats van mensen te brengen die niets weten, zullen er brute acties plaatsvinden die de gemeenschap later zullen treffen", zei Yulius.

BRON: https://kabarpapua.co/character-adat-biak-sebut-pemekaran-dalam-need/

Tidak ada komentar:

Diberdayakan oleh Blogger.