Breaking

MAKI betreurt de houding van de Raad van Bestuur van KPK om Firli toe te staan Luke Enembe te ontmoeten



Lid van de Raad van Toezicht (Dewas) van de KPK, Albertina Ho, heeft de ontmoeting van KPK-voorzitter Firli Bahuri met de verdachte in de omkopings- en gratificatiezaak van de gouverneur van Papua, Lukas Enembe, niet ter discussie gesteld. De Indonesische Anti-Corruptie Vereniging (MAKI) betreurt deze houding.

"MAKI betreurt de verklaring van mevrouw Albertina Ho omdat alle geplande activiteiten voor Firli Bahuri om Luke Enembe te ontmoeten het potentieel hebben om de bepalingen van artikel 36 van wet nummer 30 van 2002 in samenhang met wet nummer 19 van 2019 met betrekking tot de KPK te schenden," zei MAKI Coördinator Boyamin Saiman bij contact, maandag (7/11/2022).
 
Volgens Boyamin was Firli Bahuri's ontmoeting met Luke Enembe om welke reden dan ook niet toegestaan. Dit staat in artikel 36 van de KPK-wet die KPK-leiders verbiedt om verdachten te ontmoeten om welke reden dan ook.
 
"Hoewel Albertina Ho, op grond van het feit dat Firli is toegestaan om zijn taken uit te voeren, in feite artikel 36 van de KPK-wet uitdrukkelijk verbiedt KPK-leiders om welke reden dan ook verdachten te ontmoeten", zei hij.

Boyamin herhaalde dat ontmoetingen tussen KPK-leiders en verdachten niet waren toegestaan. Hoewel, zei Boyamin, de bijeenkomst was bedoeld om de taken van de KPK uit te voeren.
 
"Er is dus geen enkele reden om de KPK-leiding de verdachte te laten ontmoeten, ook al is het op grond van het uitvoeren van hun taken", zei hij.

Boyamin zei dat Albertina Ho geen verklaring had moeten afleggen over Firli Bahuri's ontmoeting met Lukas Enembe. Boyamin stelde voor dat de KPK-raad zich zou onthouden van commentaar.

"Het had niet door Albertina Ho mogen worden gedaan om een verklaring (af) te leggen, en het zou ook niet mogen (afgeven)", concludeerde hij.

Eerder zei lid van de KPK-raad, Albertina Ho, dat Firli Bahuri geen toestemming van de KPK-raad nodig had om Lukas Enembe in Jayapura te ontmoeten. Zolang, zei hij, Firli's ontmoeting met Lukas deel uitmaakte van de uitvoering van de taak om corruptie uit te roeien.

"Om hun taken uit te voeren, kan KPK-personeel met rechtzoekenden en zonder toestemming van de Raad vergaderen", zei de KPK-raad, Albertina Ho, na bevestiging door detikcom, maandag (24/10).
 
Albertina zei dat dit in overeenstemming was met de bestaande procedures. Dit is volgens hem ook geregeld in de Wetten en Standard Operating Procedures (POB).

"Alles heeft procedures en is geregeld in wet- en regelgeving en POB", zei hij.

BRON: https://news.detik.com/berita/d-6392264/maki-sayakan-sikap-dewas-kpk-olehkan-firli-temui-lukas-enembe/

Tidak ada komentar:

Diberdayakan oleh Blogger.