Breaking

 KPK bevestigde dat de getuige de ontmoeting met Lukas Enembe en de aannemer heeft gefaciliteerd



De Corruption Eradication Commission (KPK) bevestigde dat getuige Doren Wakerwa betrokken was bij het faciliteren van een ontmoeting tussen de verdachte Papoea-gouverneur Lukas Enembe (LE) en verschillende aannemers die aan projecten bij de Papoea-provincieregering werkten.

Ali Fikri, hoofd van de rapportageafdeling van de KPK, zei dinsdag in Jakarta dat getuige Doren Wakerwa maandag (21/11) werd ondervraagd in het rood-witte gebouw van de KPK, Jakarta, voor de verdachte Lukas Enembe in het onderzoek naar de vermeende omkoping en fooi van infrastructuurprojecten in de provincie Papoea. Doren is een werkgroep voor het Entrop Hamadi-project.

"Zijn kennis werd onder meer verkend met betrekking tot het faciliteren van ontmoetingen tussen de verdachte LE en verschillende aannemers die werken aan projecten bij de Papoea-provincieregering", zei Ali Fikri dinsdag in Jakarta.

Ali noemde vijf getuigen die maandag (21/11) geen gevolg gaven aan de oproep van de onderzoeker, namelijk de particuliere sector Ng Hok Lam, Daniel Christian Lewi als eigenaar van Dablin Motor/autodealer, medewerker van het onderhoud van geldautomaten Muhammad Chusnul Khuluqi, huisvrouw genaamd Tika Putri Ardiani, en particuliere medewerkers/directeur van PT Rinaldi Acbasindo/Teuku Hamzah Husen zeetransportdiensten.

"Het onderzoeksteam heeft de getuigen onmiddellijk ingepland en opgeroepen en de KPK heeft hen eraan herinnerd mee te werken", zei Ali.
 
Ondertussen, dinsdag, riep de KPK ook zeven mensen op voor ondervraging in het rood-witte gebouw van de KPK, Jakarta, namelijk Girius One Yoman als hoofd van de dienst openbare werken (PU) / Commitment Making Officer (PPK) voor het Entrop Hamadi-project, directeur van PT Papua Sinar Anugerah KSO PT Tabi Bangun Papua Sumantri, evenals vijf werkgroepen voor het Entrop Hamadi-project, namelijk Okto Prasetyo, Gangsar Cahyono, Arni Paririe, Paskalina en Yenni Pigome.

In deze zaak heeft de KPK Lukas Enembe en enkele andere partijen als verdachten aangewezen. Wat de opbouw van de zaak betreft, zullen de als verdachten genoemde partijen en de verdachte artikelen worden gepubliceerd wanneer er gedwongen pogingen worden ondernomen, zowel arrestatie als detentie, tegen de verdachten.

Lukas Enembe werd maandag (12/9) opgeroepen door het KPK-rechercheursteam op het hoofdkwartier van de Papoea-mobiele brigade, in zijn hoedanigheid van getuige. Lukas Enembe was echter niet aanwezig.

De KPK riep vervolgens Lukas Enembe op om maandag (26/9) te worden ondervraagd als verdachte in het rood-witte gebouw van de KPK, Jakarta. Lukas Enembe was wegens ziekte niet aanwezig en diende een brief in voor behandeling naar Singapore.
 
Het KPK-onderzoeksteam ontmoette vervolgens Lukas Enembe in zijn woning in Jayapura City, Papoea, donderdag (3/11), in het kader van het onderzoeken van de zaak. Daarnaast heeft het team bestaande uit KPK-artsen en de Indonesische Artsen Vereniging (IDI) ook kennis gemaakt met Lukas Enembe voor een gezondheidscheck.

Ook de KPK heeft een keuringsrapport (BAP) van de keuring als een van de formele eisen bij de behandeling van een zaak. De KPK heeft ook verschillende bewijsstukken in beslag genomen in het onderzoek van de zaak.

Ten slotte nam de KPK documenten met betrekking tot de zaak in beslag, elektronisch bewijsmateriaal, financiële gegevens, contant geld in roepia en goudstaven van huiszoekingen op twee locaties in Jakarta, namelijk het huis van Lukas Enembe en een appartement.

BRON: https://www.antaranews.com/berita/3258777/kpk-konfirmasi-saksi-facilitation-pertemuan-lukas-enembe-dan-contractor

Tidak ada komentar:

Diberdayakan oleh Blogger.