Breaking

ICW noemt de aanwezigheid van de voorzitter van de KPK in het huis van Luke Enembe een soort grap




Indonesia Corruption Watch (ICW) zei dat de aanwezigheid van het hoofd van de Corruption Eradication Commission (KPK) Firli Bahuri in het huis van de Papua-gouverneur Lukas Enembe als een grap was.

ICW-onderzoeker Kurnia Ramadhana zei dat zijn partij de urgentie van de aanwezigheid van Firli Bahuri in het huis van Lukas Enembe in Papua nog niet had begrepen.

"Tot nu toe begrijpen we de urgentie van een KPK-voorzitter, Firli Bahuri, niet om het directe verhoor van Lukas Enembe in zijn woning bij te wonen", zei Kurnia in een geschreven bericht aan de mediaploeg, vrijdag (11/4/). 2022).

Volgens Kurnia hoeft het onderzoek alleen te worden bijgewoond door KPK-onderzoekers en een medisch team van de Indonesische Artsen Vereniging (IDI).
 
Kurnia zei, verwijzend naar artikel 21 lid 1 van de nieuwe KPK-wet, dat er niet langer wordt gesteld dat de KPK-leiding de status van onderzoekers heeft zoals bepaald in de vorige wet.

Aan de andere kant, zei Kurnia, is Firli Bahuri ook geen arts die iemands gezondheidstoestand kan controleren.

"Dus zijn aanwezigheid in de woning van Luke, vooral om zo de hand te schudden, is meer een grap die uitnodigt tot lachen in de ogen van het publiek", zei Kurnia.

Kurnia onthulde toen dat Firli de rechtzoekenden tot nu toe twee keer heeft ontmoet.

In mei 2018 had Firli Bahuri een ontmoeting met de gouverneur van West Nusa Tenggara (NTB) Muhammad Zainul Majdi of Tuan Guru Bajang.
 
KPK-voorzitter Firly Bahuri (met hoed op) en inspecteur-generaal van de politie van Papoea Mathius D Fakiri zijn op het politiebureau van Papua en gaan naar de privéwoning van Lukas Enembe om onderzoek te doen, Jayapura, Papua, donderdag (3/11/2022)
 
Op dat moment onderzocht de KPK beschuldigingen van corruptie in het aandelenbezit van PT Newmont waarbij de provinciale regering van de NTB betrokken was.

Daarna stelde de KPK dat Firli, die toen plaatsvervangend Handhaving was, een ernstige ethische overtreding had begaan.

"Dit toont aan dat Firli sinds het begin tot nu toe geen ethische normen heeft als KPK-leider", zei Kurnia.

Eerder vergezelde Firli het onderzoek van de KPK-onderzoekers en het medische team van IDI in de residentie van Lukas Enembe, Koya Tengah District, Jayapura, Papua.

Op de foto die is gedeeld door de advocaat van Luke Enembe, Stefanus Roy Rening, is te zien hoe Firli Luke's hand schudt voor de eettafel.
 
Firli's aankomst in het huis van Lukas Enembe werd vergezeld door de politiechef van Papua, de militaire commandant van Cenderawasih en het regionale BIN-hoofd (Kabinda).

Firli zei dat de volgende juridische stap die de KPK met betrekking tot de Lukas Enembe-zaak moet nemen, zal afhangen van de resultaten van het onderzoek door de onderzoekers en het medische team.

"De volgende stap is natuurlijk dat we de resultaten van ons onderzoek zullen beoordelen, zowel van het onderzoeksteam, inclusief het medische team dat we eerder hebben gebracht", zei Firli in zijn officiële verklaring, donderdag (11/3/2022). .

De KPK kondigde eerder aan dat het een team van onderzoekers en een onafhankelijk team van artsen van IDI zou sturen om Lukas Enembe te onderzoeken in zijn woonplaats, Koya District, Jayapura, Papua.
 
Plaatsvervangend voorzitter van de KPK Alexander Marwata benadrukte dat de rechercheurs niet zijn gekomen om een gedwongen ophaling uit te voeren, maar hen als verdachten hebben onderzocht en medisch zijn onderzocht.

"In het kader van het medisch onderzoek van Luke Enembe en het onderzoek van Lukas Enembe als verdachte is er geen sprake van een gedwongen ophaling. Nogmaals, niet voor gedwongen afhalingen", zei Alex maandag (24/10/2022) op een persconferentie in het Red and White-gebouw van de KPK.

Het is bekend dat Lukas Enembe begin september is aangemerkt als verdachte van vermeende omkoping en bevrediging van projecten afkomstig van de Papoea APBD.

De Corruption Eradication Commission (KPK) is er echter niet in geslaagd een onderzoek uit te voeren naar Lukas Enembe, die altijd beweert ziek te zijn.

Daarnaast verzamelden zich een aantal mensen voor het huis van Lukas Enembe in Papua.

BRON: https://national.kompas.com/read/2022/11/04/11255871/icw-sebut-kehadiran-ketua-kpk-di-rumah-lukas-enembe-jadi-sekind-lelucon

Tidak ada komentar:

Diberdayakan oleh Blogger.