Breaking

Traditionele leiders ondersteunen de KPK bij het afronden van de zaak van Luke Enembe



De corruptiezaak die de Papoea-gouverneur Lukas Enembe verstrikte, werd niet volledig tegengewerkt door het Papoea-volk, in plaats daarvan kregen de stappen van de Corruption Eradication Commission (KPK) steun van traditionele leiders, zodat het onderzoek naar de Lukas Enembe-zaak werd voortgezet.

De gebruikelijke leider (Ondoafi) van Tanah Tabi in Papua, Yanto Eluay, benadrukte dat het inheemse Papoea-volk de KPK steunt om de vermeende corruptiezaak te onderzoeken. Momenteel beweert hij dat alle inheemse Papoea-gemeenschappen wetshandhaving ondersteunen tegen Papoea-kinderen, wie ze ook zijn, van wie wordt aangegeven dat ze staatsfinanciën hebben verduisterd.

Volgens hem werd de steun gebruikt om het misbruik van Papua Special Autonomy-fondsen door Papoea-functionarissen aan het licht te brengen. Naast steun aan de KPK hoopt Yanto ook dat de rijksoverheid aandacht kan besteden aan openbare diensten, die momenteel worden belemmerd door de onwel toestand van Lukas Enembe.

Ook hoopt hij dat de rijksoverheid ambtenaren kan aanstellen om openbare diensttaken uit te voeren. Zodat Lukas Enembe zich kan concentreren op het herstellen van zijn gezondheid om het KPK-onderzoek te ondergaan.

Met betrekking tot de kwestie van de inhuldiging van Lukas Enembe als Chief van de Papoea-stam door de Papoea-Gebruikersraad (DAP), oordeelde hij dat het optreden van DAP de gebruikelijke orde had geschaad. Yanto zei dat de inauguratie of benoeming het prestige van het Papoea-volk had aangetast, evenals acties die de gebruikelijke orde in Papoea lastigvielen en schenden.

Natuurlijk moet de benoeming van een persoon die gevraagd wordt om hoofd van een grote stam in Papua te worden, bepaalde criteria hebben, zoals het hebben van een stamboom of afstamming van een stamhoofd, niet alleen het bevestigen van iemand als hoofd van een grote stam vanwege een bepaalde interesse.

Anderzijds moet een leider ook een rolmodel zijn voor zijn burgers. Al zijn gedrag zal voorbeeldig zijn. Als zijn moraal en gedrag niet goed zijn, zal zijn capaciteit als traditionele leider in twijfel worden getrokken.

De KPK verklaarde dat ze de gouverneur van Papoea, Lukas Enembe, zou bezoeken en niet zou proberen om Lukas Enembe met geweld op te pakken. Tijdens zijn bezoek aan Papoea was de Corruption Eradication Commission samen met een team van artsen van IDI van plan zijn gezondheidstoestand rechtstreeks te controleren en Luke te onderzoeken als verdachte in gevallen van omkoping en bevrediging.

Dit werd overeengekomen nadat de KPK een ontmoeting had gehad met de coördinerend minister voor Politieke, Juridische en Veiligheidsaangelegenheden Mahfud MD, minister van Volksgezondheid Budi Gunadi, vice-minister van Binnenlandse Zaken John Wempi Wetipo, TNI, Polri, Papoea-politie, regionale militaire commandant van Papoea, en de Indonesische Artsen Vereniging.

Vice-voorzitter van de KPK Alexander Marwata heeft regionale functionarissen gevraagd om aan het Papoea-volk over te brengen dat de KPK naar Papua is gekomen om de gezondheid van Lukas Enembe te onderzoeken en Lukas als verdachte te onderzoeken. De gezondheidscontrole zal worden uitgevoerd in de privéwoning van Lukas Enembe in Koya Tengah, Jayapura, Papua.

Alex geeft ook aan dat de resultaten van het gezondheidsonderzoek bepalend zullen zijn voor de vervolgacties van de KPK in de toekomst. De aanwezigheid van de KPK in Papua is in overeenstemming met het mandaat van artikel 113 van het Wetboek van Strafvordering nr. 8 van 1981.

In de regeling staat dat als een opgeroepen verdachte of getuige een goede en redelijke reden geeft dat hij niet naar de onderzoeker kan komen die het onderzoek doet, de onderzoeker naar zijn woonplaats komt.

De KPK zorgt er ook voor dat de rechtshandhaving tegen Luke blijft verlopen in overeenstemming met de bepalingen en wetgeving door de principes van het uitvoeren van de hoofdtaken van de KPK hoog te houden.

Bij een andere gelegenheid heeft de Papua-gouverneur Lukas Enembe zijn bereidheid uitgesproken om onderzocht te worden door het KPK-team van artsen. Dat stelt de advocaat van Lukas Enembe, Stefanus Roy Rening. Enembe verklaarde ook bereid te zijn zich te laten onderzoeken door KPK-onderzoekers, omdat er voorafgaand aan het onderzoek een vraag moet zijn "al dan niet in goede gezondheid".

Als Luke later verklaart dat hij gezond is, zullen onderzoekers hem onmiddellijk onderzoeken. Aan de andere kant, als ze zeggen dat ze niet gezond zijn, zal een team van artsen hun gezondheid controleren.

Rening en zijn collega Allosius Renwarin zeiden ook dat een team van artsen uit Singapore ook zou terugkomen om de gezondheid van de Papoea-gouverneur Lukas Enembe te controleren.

Uiteraard moet het onderzoek naar de zaak tegen de naam van Lukas Enembe doorgaan. De KPK is ook van mening dat het onderzoek naar de vermeende omkoping en bevrediging waarmee de gouverneur van Papua is verstrikt, brede steun heeft gekregen. Aangenomen wordt dat de nobele waarden van de Papoea-gewoonten de inspanningen ondersteunen om corruptie uit te roeien.

Het Papoea-volk zal in harmonie blijven met de geest van de KPK, die tot taak heeft corruptie uit te roeien. Zelfs traditionele leiders hebben de KPK ook gesteund om deze zaak te blijven onderzoeken en behandelen in overeenstemming met de toepasselijke wetgeving.

BRON: https://www.klikwarta.com/character-adat-support-kpk-tuntaskan-case-lukas-enembe

Tidak ada komentar:

Diberdayakan oleh Blogger.