Breaking

Yan Mandenas: bekijk de uitbreiding van Papua niet vanuit een politiek perspectief



Lid van Commissie I DPR RI, Yan Mandenas deed een beroep op het Papoea-volk om de vorming van een nieuwe provincie in Papua te verwelkomen die door de centrale regering is geprogrammeerd volgens de aspiraties van het Papoea-volk.

Wetgevers uit Papua waren van oordeel dat het Papoea-volk in die tijd beter geschikt was om zich voor te bereiden dan om deel te nemen aan demonstraties tegen sommige groepen die werden uitgevoerd voor de belangen van bepaalde groepen.
 
Yan zei dat de centrale regering buitengewone aandacht had geschonken aan het Papoea-volk door de implementatie van de speciale autonomiewet en nu de vorming van drie nieuwe autonome regio's uit de geplande vijf provincies.

"Ik hoop dat alle elementen van het Papoea-volk, de politieke elites van Papoea in Papua en buiten Papua, zodat we er samen in slagen een nieuwe autonome regio (DOB) te vormen voor de welvaart en de toekomst van het Papua-volk", zei Mandenas, Zondag 22 mei 2022.
 
Hij zei dat het Papoea-volk de uitbreiding van de Papua-provincie vanuit een economisch perspectief moet bekijken, omdat de voordelen van de uitbreiding van de provincie in Papua een rechtvaardige ontwikkeling, meer welvaart, versnelde infrastructuurontwikkeling en het verkorten van de kwetsbaarheid van inter-centrale en regionale overheidscontrole en faciliteert de mobiliteit en activiteiten van de gemeenschap.

“Ik heb herhaaldelijk gezegd dat we expansie accepteren door ernaar te kijken vanuit een economisch perspectief, niet vanuit een politiek perspectief. Omdat de gevolgen vanuit politiek perspectief puur politieke consumptie zullen blijven, zodat het op dit moment de voor- en nadelen worden van verschillende demonstraties door bepaalde groepen", voegde hij eraan toe.

Mandenas gaf toe dat de DPR RI een presidentiële brief (surpres) van de regering had ontvangen met betrekking tot de bespreking van de drie nieuwe autonome regio's (DOB) in Papua. Namelijk gerelateerd aan het Wetsontwerp (RUU) betreffende de provincie Zuid-Papoea (Wilayah Adat Ha Anim), het wetsvoorstel betreffende de provincie Centraal Papua (Wilayah Adat Mee Pago), en het wetsvoorstel betreffende de provincie Papua Centraal gebergte (Wilayah Adat Lapago).
 
De Surpres werd aan de DPR gegeven nadat het was geratificeerd als een ontwerpvoorstel voor het initiatief van de DPR in de plenaire vergadering van dinsdag 12 april 2022. Met de Surpres wees de president van de Republiek Indonesië de relevante ministeries/instellingen aan als regeringsvertegenwoordigers te bespreken samen met de DPR's Volledigheidstoolkit (AKD) toegewezen aan de Vergadering Beraadslagingsorgaan (Bamus) DPR RI.

“De DPR heeft ook punten gekregen die besproken zullen worden in de vorm van een Probleem Inventarisatie Lijst (DIM) voor het wetsvoorstel totstandkoming nieuwe autonome regio's. Er zijn verschillende ministers gestuurd, zoals de minister van Binnenlandse Zaken, de minister van Nationaal Planbureau voor Ontwikkeling, de minister van PAN-RB en de minister van Financiën, die zullen deelnemen aan de besprekingen met de DPR", zei hij.

BRON: https://kabarpapua.co/yan-mandenas-jangan-lihat-pemekaran-papua-dari-prespektif-politik/

Tidak ada komentar:

Diberdayakan oleh Blogger.