Breaking

De afwijzing van het nieuwe autonome regiobeleid door Lukas Enembe is een gebroken belofte die de harten van het Papoea-volk kwetst




Een van de factoren van het heen en weer gaan van een regio wordt beïnvloed door de figuur van de leider erin. Als de betekenis per definitie werd hij het speerpunt van de voortgangsrichting van het gebied. Met een aantal programma's en beleid dat is gepland en vervolgens geïmplementeerd door middel van betrokkenheid, zowel in ondersteunings- als empowermentmodellen waarbij veel partijen zijn betrokken, waaronder de gemeenschap.

Maar wat als de opmars en terugtrekking van een gebied opzettelijk wordt uitgevoerd door een leider ten koste van de gemeenschap door middel van beloften die zijn gedaan maar vervolgens zijn ingetrokken en die niet worden uitgevoerd met redenen van weigering of andere dingen die vergelijkbaar zijn met de doelstellingen? en doelstellingen.

Regionale uitbreiding is de droom van het Papoea-volk

De geografische omvang van een gebied is een van de redenen waarom regionale expansie moet plaatsvinden. Als een gebied te groot is, wordt gevreesd dat openbare diensten ineffectief en inefficiënt zijn. Het is lang geleden sinds de wens van het Papoea-volk om te wachten op het regionale expansiebeleid als een poging om de ontwikkeling en vooruitgang te versnellen.

In een onderzoek van Bapenas werd gesteld dat een van de argumenten voor pemekaran onder meer de noodzaak was om de lange controleafstand tussen de overheid en de gemeenschap te overbruggen. Een kortere span of control en een meer billijke fiscale toewijzing moeten dienen als basiskapitaal voor het verbeteren van de dienstverlening in elke regio, vooral de nieuwe regio's. In dit geval vervult de provincie Papua de argumenten die de uitbreiding ondersteunen omdat haar grondgebied zo breed is.

Daarnaast kan de afweging van de voorgenomen uitbreiding van de provincie in Papua worden gezien vanuit de geopolitieke en geostrategische aspecten. Decentralisatie zal naar verwachting welvaart creëren, armoede verminderen en het voor de gemeenschap gemakkelijker maken om het bestuur te beheren.

Weiger te vergeten! Het verzamelen van de belofte van Luke Enembe om Papoea-Nieuw-Guinea te steunen

Terug naar de analogie van een leider die een grote hand heeft in de voortgang van een regio. Dat de kwestie van het regionale expansiebeleid opnieuw niet nieuw is voor het Papoea-volk. Meer specifiek, vóór Lukas Enembe, die momenteel voor twee termijnen als gouverneur van Papua fungeert. Dit probleem is in sommige gemeenschappen naar voren gekomen in een studie om te hopen.

Alsof je niet achter wilt blijven bij het probleem, als je niet gebeld wilt worden, gebruik het dan. In 2013, toen Lukas Enembe campagne voerde voor de kandidatuur van de gouverneur. In het bijzijn van duizenden mensen die het Sinapuk-plein vulden, zei Wamena luid dat hij de laatste gouverneur van Papua was. De verklaring bevestigt indirect dat hij het eens is met de verdeling van de provincie Papua, waaronder de Centrale Bergen met Wamena als hoofdstad. Volgens verschillende hooggeplaatste Papoea-figuren bedroeg de overwinning van Lukas Enembe en (late) Klemen Tinal meer dan 50% omdat ze de kwestie van de verdeling van provincies in elke campagne ter sprake brachten. Een strategie om in te spelen op actuele problemen, maar ook om de verwachtingen van mensen te wekken.

De kwestie van regionale expansie is eigenlijk munitie geworden voor Lukas Enembe om de aandacht van de mensen te trekken. Hij nam ontslag drie jaar voordat de campagneperiode voor de benoeming van Gouverneur plaatsvond, namelijk in 2010. Op dat moment was hij nog steeds voorzitter van de Vereniging van Regenten in de Centrale Hooglanden van Papua, een krachtig voorstel voor de vorming van een nieuwe provincie. Het voorstel sluit aan bij de houding van de centrale regering als deze uiteindelijk niet gehoor geeft aan de ambities van de gemeenschap om van het centrale berggebied een infrastructuurgebied te maken om het langdurige isolement te doorbreken. In die tijd was, afgezien van transportproblemen, ook het gebied van de Centrale Bergen een grote zorg, ondanks zijn zeer rijke natuurlijke hulpbronnen. Hij zei dat 70% van de 1,2 miljoen inheemse Papoea's in het gebied als arm werden aangemerkt.

Lukas was ook van mening dat de slechte infrastructuur in het gebied van de Centrale Bergen vermoedelijk te wijten was aan de discriminerende houding en nalatigheid van de provinciale regering van Papua. Hoewel de centrale regering destijds een moratorium op regionale expansie oplegde, was Lukas er zeker van dat de centrale regering de oprichting van de provincie Central Mountains zou goedkeuren. Hij hoopt dat in 2011 het voorstel om een provincie te vormen door het Rijk wordt aangenomen. Bovendien is er voldaan aan de eisen voor de vorming van een provincie, er zijn namelijk al 10 districten en ondersteuning van 1,2 miljoen mensen in het gebied.

Lukas Enembe's inconsistentie bij het reageren op nieuwe DOB-beleidsontwikkelingen

Als je verwijst naar de wensen en idealen die Lukas Enembe van voor tot aan zijn verkiezing tot gouverneur van Papua heeft gedroomd, had betrekking op de uitbreiding van de regio. Daarom is de ratificatie van het wetsontwerp (RUU) voor de Nieuwe Autonome Regio (DOB), dat momenteel in de discussiefase door de DPR is, een verwacht antwoord. Een manier om de complexiteit van de problemen in het land van Cenderawasih te beantwoorden. De visionair van een leider blijkt uit de figuur van Luke Enembe. Nu was het echter anders, de houding van de zittende Gouverneur is juist veranderd.

In 2014, toen hij onlangs de positie van gouverneur en gouverneur beleefde, uitte Lukas Enembe verrassend zijn afwijzing van het plan om een nieuwe provincie te vormen die van de provincie Papua werd gescheiden. Hij zei dat de provinciale regering (Pemprov) van Papua alleen het voorstel voor de oprichting van 22 nieuwe autonome regio's op district- en stadsniveau heeft goedgekeurd. Dit komt omdat het voorstel een discussiemechanisme heeft doorlopen met de MRP en de Papoea DPR. Hij voegde eraan toe dat het discours over de vorming van nieuwe provincies in Papua in het belang is van particulieren en niet om het welzijn van het Papoea-volk als geheel te verbeteren.

Jaren na jaren wordt de houding van afwijzing nog steeds getoond, hoewel dit soms niet openlijk wordt gesuggereerd. De houding van de gouverneur lijkt veranderd, hij is niet meer voorstander van het mandaat van de mensen die hem hebben gekozen als ze gaan voordragen voor de gouverneur. Toen kreeg hij een aantal negatieve verhalen waardoor hij zich ongemakkelijk voelde. Een van de pogingen om dit te ondervangen was de vorming van een juridisch team genaamd het Legal Team and Advocacy for Justice, Democracy and Human Rights in the Land of Papoea. Een van de redenen die aan de formatie ten grondslag ligt, is dat hij het gevoel heeft dat hij vaak wordt ingegrepen. Ook uit zijn omgeving kwamen een aantal verdedigingen naar voren. Een van hen was afkomstig van de voorzitter van de Papoea-ondernemerskamer (KAP), Musa Haluk. In maart 2022 verklaarde hij dat er bepaalde groepen in Papua waren die probeerden een fictief verhaal met subjectieve inhoud op te bouwen over Lukas Enembe. Volgens hem ging Lukas Enembe, nadat hij in 2006 door het paleis was benaderd, niet in op het aanbod om gouverneur van Centraal-Papoea te worden. Hij is vastbesloten dat Papoea van iedereen is, niet terugkrabbelen en een nieuwe divisie creëren.

De verdediging bevatte een element van meningsvorming om de naam van de Gouverneur te zuiveren van betrokkenheid bij de ondersteuning van de uitbreiding van de regio. Het hoogtepunt van de afwijzing van nieuwe autonome regio's werd eigenlijk door Lukas Enembe zelf uitgesproken toen hij op 24 februari 2021 president Joko Widodo ontmoette. Bij die gelegenheid benadrukte hij dat hij de uitbreiding van nieuwe autonome regio's in Papua afwees, omdat alle voorstellen voor uitbreiding moet de MRP, DPRP doorlopen en worden goedgekeurd door de gouverneur, en vervolgens evalueren dat Otsus de MRP betrekt. Ten slotte zei hij dat het gedrag van Jakarta in strijd was met artikel 76 en artikel 77 van de speciale autonomiewet.

Digitale voetafdruk van ondersteuning voor DOB-beleid

Wat we zaaien is wat we oogsten, evenals voetafdrukken in de digitale wereld. De steunbetuiging voor DOB van Luke Enembe is voor sommigen nog een herinnering. Voorzitter van Comité II DPD RI Yorrys Raweyai zei dat de uitbreiding van nieuwe autonome regio's in Papua een verzoek was van de gouverneur van Papua, Lukas Enembe, samen met alle elementen aan de centrale overheid in 2018. Via het Otsus Plus-concept kwam hij met alle the elements, vroeg om uitbreiding en specifiek om Laapago per direct uit te breiden tot pilot-provincie infrastructuur.

Tijdens haar reis heeft de vorming van nieuwe autonome regio's in Papua een laatste politiek en juridisch proces doorlopen. Overheidsvoorschriften zijn ondertekend en wet nummer 2 van 2021 betreffende de tweede wijziging van wet nummer 21 van 2001 betreffende speciale autonomie voor de provincie Papoea is uitgevaardigd.

Dus als Luke Enembe op dat moment zei dat hij weigerde, zou het een meervoudsverwarring worden omdat hij nog steeds met dezelfde gouverneur te maken had, maar met veranderde houdingen en gedachten verscheen. Zelfs de redenen die uit de gouverneur kwamen waren erg naïef, omdat de gemeenschap naar verluidt geen uitbreiding nodig had. Zoals het speeksel dat vrijkomt terugslikken.

Voor ons allemaal om te weten dat door de regionale uitbreidingsaanpak problemen in Papua, zoals de moeilijkheid om toegang te krijgen tot onderwijs en gezondheidszorg, naar verwachting spoedig zullen worden opgelost. Ontwikkeling in Papua moet doorgaan omwille van de toekomst van Papoea-kinderen die hun doelen willen nastreven, mensen in Papua zullen ook zorg moeten kunnen krijgen zonder dagen te hoeven lopen, want regionale uitbreiding stimuleert de aanleg van openbare faciliteiten. Door de uitbreiding wordt het voor de centrale overheid gemakkelijker om de provincies in Bumi Cenderawasih te bouwen en te ontwikkelen.

Dan tegen meneer Luke Enembe, wat is er met u aan de hand? Ben jij nog steeds de vader van het Papoea-volk?

BRON: https://time.online/6763-2/

Tidak ada komentar:

Diberdayakan oleh Blogger.