Breaking

ICW vraagt KPK om Lukas Enembe met geweld op te pakken, Snare to Barrier Investigation



Indonesia Corruption Watch (ICW) heeft de Corruption Eradication Commission (KPK) gevraagd om de Papoea-gouverneur Lukas Enembe met geweld op te pakken als hij juridische procedures blijft vermijden.
ICW-onderzoeker Kurnia Ramadhana zegt dat dit in lijn is met artikel 50 lid 1 van het Wetboek van Strafvordering waarin staat dat een verdachte het recht heeft om direct door opsporingsambtenaren te worden verhoord en vervolgens kan worden voorgelegd aan de officier van justitie.
 
"Als Luke afwezig blijft, moet de KPK onmiddellijk juridische stappen ondernemen in de vorm van een gedwongen ophaling", zei Kurnia donderdag (22/9) in een schriftelijke verklaring.

Kurnia was van mening dat Enembe als regionaal hoofd het goede voorbeeld zou moeten geven aan de gemeenschap door gehoor te geven aan de oproep van de KPK. Artikel 112 van het Wetboek van Strafvordering bepaalt dat een persoon die als getuige of verdachte wordt opgeroepen, wettelijk verplicht is aanwezig te zijn.

De KPK heeft Enembe een tweede dagvaarding gestuurd voor het bijwonen van het onderzoek op maandag 26 september 2022. Enembe wordt als verdachte verhoord. De juridische adviseurs van Enembe hebben echter gesignaleerd dat zijn cliënt hoogstwaarschijnlijk niet op het examen zal verschijnen omdat hij nog steeds ziek is.

In dit verband suggereerde Kurnia dat het anticorruptiebureau een second opinion zou vragen aan de Indonesische Artsenvereniging (IDI) om de objectiviteit van de juridische adviseur van Enembe te waarborgen. Deze stap is gezet door de KPK bij de behandeling van de corruptiezaak e-KTP met de voormalige voorzitter van de DPR RI Setya Novanto als verdachte.
 
"Destijds werd bewezen dat de reden voor de ziekte die door Setya werd geuit, vergezocht was. Daarom is het belangrijk dat de KPK deze actie onmiddellijk herhaalt in de context van de Lukas-zaak", aldus Kurnia.

Als Enembe echt ziek was, legde Kurnia uit dat het het onderzoeksproces niet kon stoppen. Op basis van de wet- en regelgeving, zo legt hij uit, mag de KPK verbodsbepalingen tegen Enembe opleggen totdat de betrokkene een gerechtelijke procedure verdient.

"Vergelijkbaar met de bovenstaande situatie heeft de KPK ook verboden uitgevoerd bij het behandelen van zaken waarbij voormalig PPP-generaal voorzitter Romahurmuziy betrokken was", zei Kurnia.

Verder heeft Kurnia de KPK verzocht een aantal partijen in de val te lokken waarvan wordt aangegeven dat ze de lopende juridische procedure hebben belemmerd. Hierin belichtte hij de demonstraties van Enembe-sympathisanten.

Volgens hem zou de KPK gebruik kunnen maken van artikel 21 van de Wet op de uitroeiing van corruptie (UU Tipikor), waarin een maximumstraf van 12 jaar staat.

"Er is een patroon dat gewoonlijk door daders van corruptie wordt gebruikt om het juridische proces te vermijden, een daarvan is door de massa te mobiliseren om wetshandhavers te hinderen. Als dat wordt gedaan, kunnen zowel de regerende als de geordende partijen worden vervolgd wegens verdenking van belemmering van de rechtsgang", concludeerde Kurnia.
 
Het anticorruptiebureau heeft Enembe tot nu toe niet kunnen onderzoeken vanwege verzet van de sympathisanten van de nummer één persoon in Papua.

Op dinsdag (20/9) heeft de politie minstens 14 mensen gearresteerd in verband met een demonstratie ter verdediging van Lukas Enembe, gehouden door elementen van de Papoea Volkscoalitie (KRP) in Jayapura City, Papua.

Tientallen mensen werden gearresteerd omdat ze tijdens demonstraties betrapt waren op het dragen van vuurwapens, scherpe wapens en traditioneel oorlogsgereedschap.

Enembe mag vanaf 7 september 2022 tot 7 maart 2023 zes maanden niet naar het buitenland reizen. Deze stap is genomen om het onderzoeksproces te vergemakkelijken.

BRON: https://www.cnnindonesia.com/nasional/20220922125048-12-851228/icw-minta-kpk-pick-up-paksa-lukas-enembe-jerat-penghalang-penyidikan

Tidak ada komentar:

Diberdayakan oleh Blogger.