Breaking

Discussie, ook bekend als de Zuid-Papuagemeenschap, bespreekt 14 punten



De Zuid-Papoeaanse Gemeenschapsalliantie besprak 14 agenda's waarover onderling overeenstemming moest worden bereikt ter voorbereiding van de uitbreiding van de Nieuwe Autonome Regio (DOB), namelijk de Provincie Zuid-Papoea (PPS).

De bijeenkomst vond plaats in de Noken Sai Hall van Merauke, vrijdag (27/5/2022) onder leiding van de Facilitator Figure for the Establishment of the Province of South Papua, Drs. Johanes Gluba Gebze (JGG) en twee hulppersonen, namelijk de kanselier van Uncen Dr. Ir. Apolo Safanpo en Unmus-kanselier Dr. Drs. Beatus Tambaip.

De 14 besproken punten zijn:

1. Bepaling van het nulpunt van de OM-hoofdstad die goed bereikbaar is voor zowel de overheid als de gemeenschap.
2. Opstellen van het groots ontwerp en masterplan voor de PPS-hoofdstad.
3. Bevestiging van opvattingen over het symbool van het PPS-gebied.
4. Dankzeggingsactiviteiten ter bepaling van de PPS-wet en de ophaling van de gouverneurs-carataker.
5. Voorbereiding van het regionale PPS-apparaat met prioriteit voor human resources van de vier ulayat-landbelanghebbenden en het percentage wervingspatronen voor lokale HR en Nusantara HR.
6. Selectieproces en mechanisme voor kandidaten voor wetgevende leden die zijn aangesteld voor Noord-Korea, DPRPS en de mogelijkheid om DPR RI en DPD RI op bevestigende basis te benoemen, het kiesdistrict van Zuid-Papoea en regionale afgevaardigden.
7. Betrokkenheid van politieke partijen bij de voorbereiding van politieke kaders om gekozen te worden door middel van rechtstreekse verkiezingen op districts-, provinciaal en centraal niveau.
8. Selectie en verkiezing van KPU- en Bawaslu-leden.
9. Bouw een monument met gebruikmaking van de traditionele/culturele symbolen van de 6 belangrijkste stammen van het gebruikelijke gebied van Anim Ha.
10. Het verlenen van het mandaat van Papua-authenticiteit dat in elk gebruikelijk gebied specifiek wordt besproken.
11. Initiële PPS-financiering.
12. Inventarisatie van strategische infrastructuurontwikkeling ter ondersteuning van de plaatsing van effectief bestuur, implementatie van ontwikkeling en openbare diensten.
13. Werving van MRP PPS.
14. Evenals andere suggesties die in de discussie zijn ontwikkeld.

Het thema van deze bijeenkomst was: "Instrumenteel ontwerp, bestuur van bestuur, implementatie van ontwikkeling en gemeenschapsdiensten in de nieuwe autonome regio van de provincie Zuid-Papoea zijn vanaf het begin effectief, efficiënt en gericht." En het subthema: "Met het grootse ontwerp van PPS-ontwikkeling en het masterplan van de first lady, zal PPS een effectief instrument voor regionale controlecoördinatie worden en het PS-gebied als een gemenebestgebied realiseren."

Merauke Regent Romanus Mbaraka, MT, zei bij het openen van de discussie dat de voortgang naar PPS doorgaat, wachtend op de resultaten. Daarom benadrukte hij dat alle partijen verenigd moeten zijn om PPS te accepteren. Er moet geen gedachte zijn dat PPS Papoea Orang Asli (OAP) in toenemende mate gemarginaliseerd of uitgestorven maakt, maar de aanwezigheid van OAP zal OAP naar voren brengen en ontwikkelen.

"Laten we ons verenigen om vooruit te komen. De inheemse Papoea's in Zuid-Papoea zullen niet uitsterven. Dus we sterven niet uit in de ontwikkeling of verandering van de wereld, we moeten in God geloven. Als kind van het land wil ik zeggen dat OAP niet zal uitsterven. We groeien en zijn klaar om te concurreren", aldus Romanus.
 
In de discussie kwam ook naar voren dat het zachtaardig en met een koel hoofd moet zijn om gedachten te uiten. Want dan wordt het in één fase verwerkt en vervolgens bepaald, want de huidige geest wordt doorgezet naar de volgende generatie.
 
"Als juni snel kan zijn, betekent dit dat hij is opgenomen in de financiële nota van de staatsbegroting 2023. Het moet dus samen worden geduwd zodat de realisatie van de wet niet later is dan oktober 2022", zei Romanus.

Dakam werd toegelaten, Stevanus Balagaize, vertegenwoordiger van de jeugd van Zuid-Papoea, bracht inbreng om meer aandacht te besteden aan de voortgang van het onderwijs voor OAP en de ondersteunende faciliteiten. Dan moeten er voor PPS 2000 PNS zijn speciaal voor inheemse Papoea's zonder tests en moet de verdeling van personeel voor PPS uit vier districten worden voorbereid, zodat ze niet met elkaar vechten en conflicten veroorzaken.
 
De volgende input, moet een speciaal plan maken om inheemse Papoea's te laten bestaan in niet-stedelijke plaatsen, de stad binnen te gaan en de dorpen te verlaten. En de werving van hoge ambtenaren, 80 procent van de OAP moet worden uitgevoerd.

Yohanes Raitop, een vertegenwoordiger van de traditionele instelling van Wambon/Mandobo, stelde voor om regelmatig discussies te houden vanuit de basis van de gemeenschap om rechtstreeks de hoop van de inheemse bevolking te horen, evenals vele suggesties en input van alle kanten.
 
Luisterend naar de vele inputs en suggesties, zei de initiatiefnemer van de uitbreiding van PPS, JGG dat een goed antwoord ligt in goed ontwerp en werk. “De discussie over het grootse ontwerp is absoluut, waar je over klaagt en input met betrekking tot de belangrijkste dingen zal worden opgevangen wat ons werk in de toekomst zal zijn. Dit is hoe ons ontwerppatroon er in de toekomst uit zal zien.
Later zullen we slimme mensen uitnodigen die zullen helpen formuleren. Groots ontwerp moet snel zijn, het centrum heeft het snel gemaakt, waarom haasten we ons niet. Groots design is goed, je teleurstelling zal omslaan in vreugde", aldus JGG.

Uncen-kanselier Apolo Safanpo zei dat Otus de afgelopen 20 jaar niet optimaal kon zijn, het is te hopen dat deze Papoea-specialiteit in de toekomst sterker zal zijn en direct gunstig voor OAP.

"We moeten ons vanaf nu goed voorbereiden en we hopen dat er met de aanwezigheid van PPS speciale regels komen die we gaan maken in Zuid-Papoea", zei hij.

De bijeenkomst wordt de volgende keer voortgezet met een presentatie van regionale leiders en SKPD uit vier districten namelijk Merauke, Mappi, Asmat en Boven Digoel.

Tot slot benadrukte JGG dat degenen die gingen lobbyen voor rubberarbeiders alle aspecten moesten begrijpen, zodat ze PPS naar een definitief niveau konden brengen.

BRON: https://teropongnews.com/diskusi-alias-masyarakat-papua-selatan-bahas-14-poin/

Tidak ada komentar:

Diberdayakan oleh Blogger.