Breaking

Voormalig onderzoeker zegt dat KPK de zaak Luke Enembe niet heeft afgehandeld



De KPK heeft nog een lange weg te gaan bij de behandeling van omkopings- en bevredigingszaken voor verdachte Lukas Enembe. De voormalige KPK-onderzoeker, Praswad Nugraha, zei dat de onderzoeksstrategie bij de behandeling van de zaak heeft gefaald.
"Dit is eigenlijk een opsporingsstrategie die naar mijn mening heeft gefaald, want voordat we de verdachte bepalen, hadden we ook zichtbaarheidsstudies moeten uitvoeren om het onderzoeksproces uit te voeren, wat voor soort arrestatie, wat voor soort verdediging is er , of wat voor soort bewijs dan", zei Praswad tegen verslaggevers van het UGM Anti-Corruption Study Centre (Pukat) kantoor, zaterdag (12/11/2022).

Praswad, die ook de voorzitter is van het IM 57+ Instituut, zei dat het proces om het alleen maar te onderzoeken erg moeilijk was. Dit kwam volgens hem door het mislukken van de analyse van zichtbaarheidsonderzoeken, analyse van opsporingsrisico's en opsporingsstrategieën.
 
"Nu het mislukken van het proces van zichtbaarheidsstudies, het proces van onderzoeksplanning, het niet meten van de potentiële gevaren die onderzoekers in het veld ervaren. Dit heeft ervoor gezorgd dat het huidige onderzoeksproces van broeder Lukas Enembe mank loopt, het is erg moeilijk voor de KPK om het uit te voeren omdat eerder," legde hij uit.
 
Aan de andere kant zette hij ook vraagtekens bij het bezoek van KPK-voorzitter Firli Bahuri die een ontmoeting had met Lukas Enembe. Bovendien was Lukas al verdachte toen hij werd gevonden.

"Mijn vraag is, op welke basis heeft hij de vermeende daders van corruptie ontmoet, want artikel 36 is om welke reden dan ook verboden", zei hij.

Praswad noemde ook Firly's hoedanigheid toen ze Lukas ontmoette. In Wet 19 van 2019, zei Praswad, is de voorzitter van de KPK niet langer een onderzoeker.

"Zodat hij niet langer de bevoegdheid heeft om onderzoek naar verdachten uit te voeren. Wat is dan de capaciteit van hem om daar te komen? Als het vervolgens wordt overgedragen aan escortrechercheurs, moeten ze gewoon op de parkeerplaats of voor de deur worden afgeleverd onderzoekslocatie", legde hij uit.
 
De KPK, vervolgde Praswad, is ontworpen om grote zaken aan te pakken, zoals die waarin politici verstrikt raken. Waaronder regionale leiders die betrapt worden op corruptiezaken.

"Het afhandelen van zaken met betrekking tot politieke partijen of politieke partijfiguren verliep gisteren vlot. Waarom gaat het vandaag niet vlot? Dit is een vraag voor ons allemaal aan de huidige KPK-leiding", besloot hij.

BRON: https://www.detik.com/jateng/ Hukum-dan-kriminal/d-6402388/eks-penyidik-sebut-kpk-gagal-tangani-kases-lukas-enembe

Tidak ada komentar:

Diberdayakan oleh Blogger.