Breaking

Yahukimo Regent bevestigt dat de uitbreiding Papoea's niet zal uitsluiten



Yahukimo Regent Didimus Yahuli gelooft dat het uitbreidingsplan of de oprichting van een Nieuwe Autonome Regio (DOB) in de provincie Papua een positief effect zal hebben op het versnellen van de ontwikkeling en welvaart in Papua. Hij verwierp de bezorgdheid dat de uitbreiding de inheemse Papoea's zou doen uitsterven.

Dit werd overgebracht tijdens de Special Meeting for the Acceleration of Welfare Development in overeenstemming met de Papoea-inheemse gebieden die plaatsvond in Suni Garden Lake Hotel & Resort Sentani, Jayapura Regency, Papua, vrijdag (10/6).

Didimus benadrukte dat de verdeling geen factor was bij de dood van Papoea's. Hij legde uit dat de dood van Papoea's werd veroorzaakt door verschillende factoren, zoals hiv en aids, verkeersongevallen, dronkenschap, stammenoorlogen, enzovoort. Hij schatte dat de uitbreiding het aantal mensen in een gebied juist zou doen toenemen. Dit is hetzelfde als wat er gebeurde in Yahukimo Regency van vóór de divisie tot het werd uitgebreid.
 
"Dus Papoea's stierven niet vanwege verdeeldheid, we moeten dit paradigma van denken volledig elimineren", zei Didimus zoals geciteerd in een schriftelijke verklaring, zaterdag (11/6/2022).

Hij merkte op dat een andere fout die naar voren kwam de veronderstelling was dat pemekaran zou resulteren in de mobilisatie van veel mensen van buiten Papua, zodat inheemse Papoea's zouden worden uitgesloten. Bijvoorbeeld op het gebied van het invullen van een functie in de overheidsstructuur. In feite, zo zei hij, tonen de feiten aan dat de expansie die door Papua werd uitgevoerd, ervoor had gezorgd dat inheemse Papoea's strategische posities innamen in overheidsorganisaties, inclusief de wetgevende macht.

"Vandaag de dag zijn de leden van de Yahukimo DPRD 100 procent inheemse Yahukimo, alle leden van de raad in de Central Mountains zijn allemaal inheemse Papoea's", zei Didimus.

Volgens Didimus zal de uitbreiding de inheemse Papoea's niet marginaliseren. In plaats daarvan is de uitbreiding een kans voor het Papoea-volk om meer bij te dragen op verschillende gebieden.
 
Volgens Didimus is die uitbreiding nodig, onder meer vanwege de omvang van het gebied. Hij zei dat er gebieden in Papua zijn die zulke brede territoriale omstandigheden hebben, dat de reikwijdte van de overheidscontrole te ver gaat.

Didimus benadrukte dat de uitbreiding gepaard moet gaan met voldoende financiële ondersteuning. Zo kan de uitbreidingsstap de uitbreiding en versnelling van de ontwikkeling in een gebied ondersteunen.

Tegen de verschillende opvattingen over de uitbreiding in, nodigt hij alle partijen uit om proportioneel te reageren. Hij benadrukte dat er een goede communicatie moet worden opgebouwd zodat het doel van de uitbreiding voor alle partijen begrijpelijk is.

BRON: https://www.detik.com/sulsel/berita/d-6122500/bupati-yahukimo-unjukkan-pemekaran-tak-bikin-orang-papua-tersisih

Tidak ada komentar:

Diberdayakan oleh Blogger.